Έντονο ενδιαφέρον για την ανάληψη έργων από τον ιδιωτικό τομέα επιδεικνύει τον τελευταίο καιρό η διοίκηση του Σπύρου Μανωλόπουλου (φωτό) στην εταιρία πληροφορικής και επικοινωνιών Space Hellas.
Η τακτική αυτή δεν σημαίνει ότι γυρίζει την πλάτη της στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά αναζητά νέες διεξόδους και εναλλακτικές στρέφοντας το ενδιαφέρον της στο εξωτερικό, ακόμα και για συμβάσεις του Δημοσίου.
Ο λόγος που η Space Hellas στρέφεται και στα έργα εκτός του ελληνικού Δημοσίου είναι προφανής. Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση συμβάσεων λόγω γραφειοκρατίας αλλά και έλλειψης χρηματοδότησης, προκαλούν προβλήματα στην εταιρία. Τα έργα της Space Hellas που βρίσκονται σε διαδικασία συμβασιοποίησης, είναι: e-Crime (Υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος) ύψους 2,5 εκ., SIS II ανάπτυξη συστήματος πληροφορικής SCHENGEN 2ης γενιάς στο Λιμενικό, ηλεκτρονικές υπηρεσίες ταυτοποίησης e.TAΠ (AFIS) για την ΕΛ.ΑΣ. ύψους 8 εκ., Δήμος Παλαιού Φαλήρου – ψηφιοποίηση αρχείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Κοινωνία της Πληροφορίας, η Space Hellas κατάφερε να υπογράψει σύμβαση στο τέλος του 2013 για τη δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, αρχικού προϋπολογισμού 4,7 εκ.
Η διοίκηση της Space Hellas εκτιμά ότι θα έχει βελτιωμένο τζίρο το 2014, σε σχέση με την περσινή χρονιά, παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση συμβάσεων με το ελληνικό Δημόσιο έχει μείνει πίσω. Η Space Hellas έχει αυξημένο κατά 30% ανεκτέλεστο το 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, το οποίο όμως παραμένει… ανεκτέλεστο και ελπίζουν στην εισηγμένη ότι θα υλοποιηθεί το 2015.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Space Hellas διεκδικεί με συμμετοχή σε κοινοπρακτικά σχήματα τρία έργα του «Σύζευξις ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ., τα οποία επίσης παραμένουν ως τώρα βαλτωμένα. Έτσι, σύμφωνα με τα στελέχη της διοίκησης, στράφηκε προς το εξωτερικό, αναλαμβάνοντας δουλειές ακόμα και με δημόσιες υπηρεσίες, όπου δεν υπάρχουν οι ίδιες εμπλοκές.
Έτσι, πριν από λίγο καιρό ανέλαβε την διασύνδεση 36 στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ σε 22 ευρωπαϊκές χώρες, προϋπολογισμού 194.000 και πρόσφατα την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου πρόσβασης και διαχείρισης εισιτηρίων στο μεγαλύτερο στάδιο της Κύπρου, προϋπολογισμού 940.000.
Παράλληλα η διοίκηση της εισηγμένης συζητά για σχετικές εργασίες και σε άλλα στάδια της Κύπρου, ενώ γίνονται κινήσεις για ανάληψη εργασιών σε Ρουμανία και Μάλτα.