«Οδικό χάρτη» για τα ακίνητα έχει ζητήσει η Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, στο 15ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας (PRODEXPO 2014).
Όπως είπε ο κ. Δένδιας: «Έχουμε ζητήσει από τον ΟΟΣΑ να μας ετοιμάσει ένα συνολικό μοντέλο εκμετάλλευσης του ελληνικού ακινήτου, με προοπτική άνω της δεκαετίας, το οποίο να διαλαμβάνει το σύνολο των επενδυτικών παραμέτρων του ακινήτου, είτε αυτές είναι πολεοδομικές, είτε φορολογικές, είτε οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Όλα αυτά, προκειμένου να μπορέσει η ελληνική πολιτεία να αποκτήσει έναν οδικό χάρτη». «Χωρίς διαφανές και σαφές πλαίσιο για την ακίνητη περιουσία δεν μπορεί η χώρα μας να προσελκύσει τις επενδύσεις που προσδοκά» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Στην Ελλάδα έχουμε την εντός σχεδίου δόμηση, την εκτός σχεδίου δόμηση, την εις το όριο της γραμμής του σχεδίου δόμησης, τη ζώνη δόμησης κλπ. Αυτό δεν μπορεί να είναι σοβαρή αντιμετώπιση του κράτους. Και επίσης, το άλλο τεράστιο πρόβλημα που έχουμε σαν χώρα είναι ότι δεν έχουμε κτηματολόγιο… Αν και τα τελευταία δέκα χρόνια γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση με πολλές αποτυχίες, με πολλές αστοχίες», σημείωσε.
Επίσης ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Το ακίνητο έχει τεράστια δυνατότητα ως αναπτυξιακό εργαλείο στην Ελλάδα. Αν θέλετε, το ελληνικό κράτος έχει αδικήσει τον εαυτό του. Η Ελλάδα έχει μία ατέλειωτη ακτογραμμή. Η ακτογραμμή της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, είναι ίση σε χιλιόμετρα με την ακτογραμμή της Αφρικής.
Νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται την προσαυξητική αξία των ακινήτων αυτής της χώρας, όταν έχουν αυτή την πρόσβαση στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Δεν αναφέρομαι, δε, στις τεράστιες εκτάσεις που έχουν ωραιότατη θέα στη θάλασσα. Και αυτό είναι ένα μόνο από αυτά τα οποία μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας. Το τι ρόλο, λοιπόν, μπορεί να παίξει το ελληνικό ακίνητο ως ατμομηχανή, καταρχήν, δεκάδων επαγγελμάτων και δεκάδων δραστηριοτήτων, αλλά και καθεαυτό ως επενδυτικό εργαλείο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, νομίζω πως ό,τι και να πω είναι λίγο».