Η συμφωνία ως προς το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης αποτελεί το επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν «επί τάπητος» είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων των 110 δισ. ευρώ, καθώς η μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ θα παρουσιάσει σήμερα δύο ξεχωριστά κείμενα για τα δύο σκέλη της συνολικής απάντησης στην κρίση δημοσίου χρέους, το ένα εκ των οποίων θα αφορά το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» και το άλλο τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ θα συμπεριλάβει στις προτάσεις του και τα αιτήματα της Ελλάδας για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και της Ελλάδας και της Ιρλανδίας για μείωση του επιτοκίου δανεισμού.
Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται συμφωνία των ηγετών ως προς το θέμα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας». Οι αλλαγές στο ταμείο θα συζητηθούν επίσης σήμερα, όπως και τα αιτήματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου.
Όσον αφορά τη συζήτηση για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», αυτή θα γίνει με βάση την τελική πρόταση που θα υποβάλει σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν ορισμένες αλλαγές σε σχέση με το πρώτο κείμενο που παρουσίασε στους εκπροσώπους των Ευρωπαίων ηγετών στο τέλος Φεβρουαρίου. Ο βασικός πυρήνας όμως θα είναι ο ίδιος.
Μια ομόφωνη κατ΄αρχήν απόφαση επί του συμφώνου στη σημερινή συνεδρίαση, αναμένεται να διευκολύνει τη συζήτηση για της αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εάν και η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αρνητική φρασεολογία υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποδεχθεί την αγορά κρατικών ομολόγων από το ταμείο και αυτό γιατί το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ήταν η προϋπόθεση που έθετε το Βερολίνο προκειμένου να συζητήσει το θέμα των αλλαγών στο ταμείο.
Αναφορικά με την επιμήκυνση, μέχρι τώρα υπήρχε η πολιτική δέσμευση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (28 Νοεμβρίου 2010), για ευθυγράμμιση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων με την απόφαση που λήφθηκε για την Ιρλανδία. Για την Ελλάδα η απόφαση του περασμένου Μαΐου προβλέπει την αποπληρωμή σε μια πενταετία και για την Ιρλανδία τα 11 χρόνια.
Στο θέμα των επιτοκίων κανένας δεν μπορεί να προδικάσει την εξέλιξη της συζήτησης, αλλά και εδώ υπάρχουν διάφορα ενθαρρυντικά σημάδια, που δημιουργούν αισιοδοξία για θετική έκβαση των αιτημάτων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
“Χρειαζόμαστε ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις”
Την ανάγκη για ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για να καθησυχαστούν οι αγορές τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
“Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο με το πρόγραμμά της έχοντας λάβει επώδυνα μέτρα, ώστε να καταστεί βιώσιμη η οικονομία”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι “τώρα χρειαζόμαστε ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για να καθησυχαστούν οι αγορές”.
Σε ότι αφορά την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα υπήρξε δραστήρια στις ανθρωπιστικές προσπάθειες για τον επαναπατρισμό χιλιάδων πολιτών από τη Λιβύη επισημαίνοντας ότι και σήμερα είχαμε μια επιτυχή συνεργασία με την Ολλανδία για τον επαναπατρισμό τριών Ολλανδών πολιτών.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να λάβει ισχυρές ιστορικές αποφάσεις τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και για τη Βόρειο Αφρική και ειδικότερα για τη Λιβύη, κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Διαβάστε επίσης: Οι αποφάσεις που θα ληφθούν και ο στόχος της επιμήκυνσης
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011, 07:55