Από 3 έως 15 δισ. υπολογίζει την αξία του η Barclays
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να συμπεριλάβει τους ελληνικούς τίτλους στο πρόγραμμα αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων, παρά τις χαμηλές αξιολογήσεις τους, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, η οποία δεν εξαντλείται στη θετική επίδρασή της στη ρευστότητα του τραπεζικού κλάδου.
Τα σενάρια γύρω από ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ γίνονται πλέον πιο ρεαλιστικά, έπειτα από την απογοητευτική συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στο πρόγραμμα TLTRΟ, για την παροχή φθηνών 4ετών δανείων. Το προηγούμενο της απόφασης της ΕΚΤ στο ζήτημα των ABS διασφαλίζει πλέον το ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει έξω από το QE, εξηγούν οικονομολόγοι του εξωτερικού.
Ήδη, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Deutsche Bank και η Barclays, έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους, για να συμπεριλάβουν σε αυτές το QE, το οποίο αναμένουν στις αρχές του 2015.
Η Barclays, μάλιστα, με χθεσινή της έκθεση εξετάζει και τις πιθανές λεπτομέρειες του σχεδίου αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον οίκο, το πιθανότερο σενάριο είναι η ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα συνολικού ύψους 500 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί η Barclays υπολογίζει ότι ο Μάριο Ντράγκι θα ρίξει στην ευρωπαϊκή οικονομία 500 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος TLTRO και της αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων.
Με δεδομένο το στόχο του για διεύρυνση του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά 1 τρισ. ευρώ, θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ότι θα αναγκαστεί να ρίξει άλλα 500 δισ. ευρώ στις αγορές κρατικών ομολόγων.
Το πιο ευαίσθητο ζήτημα στο πρόγραμμα QE θα είναι, σύμφωνα με την Barclays, το πώς θα μοιράσει η ΕΚΤ αυτά τα 500 δισ. ευρώ. Στόχος του Draghi θα είναι να διασφαλίσει ότι δεν ευνοεί μία χώρα – μέλος έναντι κάποιας άλλης, και κατ΄ επέκταση, το πιθανότερο είναι να αγοράσει τα κρατικά ομόλογα όλων των χωρών, με βάση το μερίδιο της κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ.
Σε αυτή την περίπτωση, η Barclays υπολογίζει ότι με βάση το μερίδιο της Ελλάδας στην ΕΚΤ (2,9%), ο Ντράγκι θα αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα 15 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, ο οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να τροποποιήσει τα ποσοστά αυτά, σταθμίζοντας παράγοντες, όπως η ρευστότητα και το βάθος της κάθε αγοράς ομολόγων.
Σε αυτό το σενάριο και λαμβάνοντας υπόψη της ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μόλις το 0,6% του συνόλου της Ευρωζώνης, η Barclays υπολογίζει τις αγορές της ΕΚΤ μόλις στα 3 δισ. ευρώ.