Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, με τον εισηγητή της ΝΔ, τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, να εξαπολύει σφοδρή κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ως «αρχιτέκτονα των δύο άκρων».
Έντονη αντίδραση του Δημήτρη Σταμάτη σε αναφορά του Γιάννη Δραγασάκη για έξωθεν παρεμβάσεις και ακυρώσεις νόμων του κράτους.
Μετωπική Βορίδη – ΣΥΡΙΖΑ
Αρχικά ο κ. Βορίδης επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται να συζητά με τον Άδωνι Γεωργιάδη λόγω της δήλωσής του ότι θα αποσύρει τις καταθέσεις του αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Μήπως θέλετε να σας στέλνουμε και short list για να αποφασίσετε εσείς για το ποιοι θα εκπροσωπούν την ΝΔ;» είπε και πρόσθεσε πως αυτό «δείχνει μία νοοτροπία, ακυρώνει μία αντίληψη δημοκρατίας. Δεν επιλέγουμε στη δημοκρατία τους αντιπάλους μας ούτε επιλέγουμε να τους ακυρώσουμε».
Ακόμη, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για τρεις πολιτικές δολοφονίες στην Ελλάδα. «Είχαμε πολιτικές δολοφονίες; Ναι! Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εγκληματική οργάνωση που δρούσε με τον μανδύα πολιτικής παράταξης, και αφετέρου από την τρομοκρατία της άκρας αριστεράς και αν δεν επενέβαινε η κυβέρνηση δεν ξέρουμε πού θα μας είχε οδηγήσει αυτός ο κύκλος βίας και μίσους» υποστήριξε.
Επίσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί δύο χρόνια εκτόξευσε «ύβρεις, απειλές, τρομοκρατία, κρεμάλες», τονίζοντας πως ο τόπος κινδύνεψε να βρεθεί σε συνθήκες απόλυτης αποσταθεροποίησης».
Αντεπίθεση από ΣΥΡΙΖΑ
«Έχουμε κρίση αντιπροσώπευσης και όταν έχουμε κρίση αντιπροσώπευσης, μόνο οι αντιπροσωπευόμενοι μιλούν και όχι οι αντιπρόσωποι. Όποιος, λοιπόν, θέλει ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο στο λαό μπορεί να πάει», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, παίρνοντας τον λόγο.
«Δεν μπορείτε να αποσταθεροποιήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αποσταθεροποιήσετε τη χώρα από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που επιλέγει ο λαός» υπογράμμισε.
«Δεν συζητάμε για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Έχουμε άσκηση πώς θα αντιπολιτευτεί η ΝΔ όταν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενος και σε όσα είχε πει νωρίτερα ο κ. Μάκης Βορίδης.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι με τον «θριαμβολογικό τόνο» που χρησιμοποίησε ο κ. Βορίδης το πολιτικό μήνυμα της εισήγησης είναι πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα να διαπραγματευτούμε, αφού όλα πάνε τόσο καλά».
«Η κυβέρνηση δεν θέλει να βλέπει την πραγματικότητα. Οι επικοινωνιολόγοι λένε ότι ένα ψέμα για να γίνει πιστευτό πρέπει να είναι μεγάλο. Σήμερα ακούσαμε ισχυρά ψεύδη για την πραγματικότητα που ζούμε», ισχυρίσθηκε ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζοντας ότι σήμερα η Ευρώπη συζητά την πτώση της παραγωγής για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στη Γερμανία, μήπως είναι ενώπιον μίας νέας ύφεσης, μήπως υπάρχει φαύλος κύκλος ανατροφοδότησης του χρέους και της ύφεσης και μήπως τα μέτρα Ντράγκι είναι πολύ λίγα.
Απαντώντας στην κριτική του Μ. Βορίδη για ύβρεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Δραγασάκης είπε ότι «ο Αντ. Σαμαράς είναι ο αρχιτέκτονας της θεωρίας των δύο άκρων» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ποιοι ήταν οι συνομιλητές της εγκληματικής οργάνωσης; Τολμάτε; Τολμάτε εδώ μέσα;». Και για τις αναφορές του Μ. Βορίδη στην αντίληψη για την ιδιοκτησία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης συνέστησε: «Μιλάτε για ιδιοκτησία; Μιλήστε πρώτα με τους δικούς σας οπαδούς».
Αναφερόμενος στην ψήφο εμπιστοσύνης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι πρόκειται για «τακτικισμό» και ότι «ο Σαμαράς θα μιλήσει στο τέλος της συζήτησης όταν κανείς δεν θα μπορεί να του μιλήσει. Είναι ο Πρωθυπουργός των μονολόγων».
«Μάχη» Σταμάτη – Δραγασάκη
Επίσης ένταση προκλήθηκε όταν ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι σήμερα ένας επιχειρηματίας, ένας μεγάλος ή και μικρός εκδότης μπορεί να αλλάξει ένα νόμο. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης διαμαρτυρήθηκε έντονα φωνάζοντας να πει ένα όνομα και να πάει στον Εισαγγελέα.
«Τα ονόματα θα τα αποκαλύψει εδώ, μέσα στη Βουλή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ. Δραγασάκης και ενώ ο Δημήτρης Σταμάτης συνέχισε να διαμαρτύρεται λέγοντας: «όσοι έχουν την μύγα να κάνουν υπομονή και να μην προκαλούν». Επεσήμανε ακόμη πως οι αναφορές στον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα δεν προκάλεσαν καμία αντίδραση «όμως όταν πήγαμε στο ψητό…».
Μετά την ομιλία του κ. Δραγασάκη ο Δημήτρης Σταμάτης ζήτησε το λόγο και του ζήτησε να μιλήσει με ονοματεπώνυμα.
«Με ονοματεπώνυμα μιλούν οι έντιμοι πολιτικοί γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αλλιώς», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν υπάρξει αδημονία για ονόματα, ίσως και αυτό να το δούμε. Εδώ στη Βουλή. Το πότε θα το καθορίσω εγώ», απάντησε ο Γιάννης Δραγασάκης και κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας «να ελέγξει όλη την σειρά των τροπολογιών που πέρασαν και ψηφίσθηκαν από τη Βουλή με ευθύνη του κ. Μπαλτάκου και μετά ξανασυζητάμε».
«Απευθύνατε βαρύτατη ύβρη, συκοφαντία για μας και έχετε το βάρος της απόδειξης. Απογοήτευση. Άλλη εικόνα είχαμε για σας», σχολίασε ο Δ. Σταμάτης.
«Τι υπονοείτε; Ότι εσείς που δεν ψηφίσατε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών το κάνατε για να καλύψετε πολιτικούς σας φίλους;» παρενέβη ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας και πρόσθεσε ότι «είναι ανεπίτρεπτο να λασπολογείτε εναντίον των συναδέλφων».
Κατά τα άλλα, ο κ. Ρήγας σημείωσε πως η κυβέρνηση ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης για να κρατήσει όρθια τη χώρα.
Παρόντος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο εισηγητής του κόμματος ανέφερε ότι «θα πάμε μέχρι τέλους το ταξίδι».
«Θα υποστούμε τις πολιτικές μας συνέπειες, θα λύσουμε τις πολιτικές μας διαφορές όταν έλθει η ώρα, κανένα δεν έχουμε παντρευτεί, αλλά τώρα πάνω απ’ όλα ο τόπος έχει ανάγκη για εθνική συναίνεση», είπε και κατέληξε: «Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και όταν έλθει η ώρα ο ελληνικός λαός θα αποφανθεί».
Προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρήγας είπε ότι στόχος είναι «η Ελλάδα να ξαναγίνει μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα και αυτό θέλει συγκεκριμένο σχεδιασμό και αλλαγές που δεν θα επιβάλλονται από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της τρόικας, αλλά από τις ανάγκες της κοινωνίας».
Παράλληλα, αφήνοντας αιχμές, διαφώνησε με την αναφορά του Υπουργού Υγείας ότι οι βουλευτές δέχονται ύβρεις και απειλές τα τελευταία δύο χρόνια.
«Τα χρόνια που υπέστημεν ύβρεις και απειλές κύριε Βορίδη, δεν είναι δύο, είναι πέντε. Και τα υπέστησαν κάποιοι μόνοι τους. Και κάποιοι τότε τα τροφοδοτούσαν», είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε πάρει αταλάντευτη απόφαση να σώσουμε τη χώρα χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος».
Κόντρα από την αρχή της συζήτησης
Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε αμέσως με αντιπαράθεση, με αφορμή την απουσία του Πρωθυπουργού από την έναρξη της συζήτησης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε για τον Πρωθυπουργό πως «μιλάει περισσότερο στο εντευκτήριο παρά στην αίθουσα της Βουλής».
Πρόσθεσε πως πρόκειται για κάτι πρωτοφανές και πως η στάση του κ. Σαμαρά υποβαθμίζει και εκμηδενίζει το ρόλο της Βουλής. «Ο Πρωθυπουργός αποφεύγει συστηματικά τη Βουλή» είπε.
«Σας είπε κανείς ότι δεν θα έλθει; Θα είναι εδώ και θα έχετε τη χαρά να τον ακούσετε μαζί με όλους μας τη χρονική στιγμή που θα επιλεγεί εντός της συζητήσεως. Ο Πρωθυπουργός θα είναι εδώ» του απάντησε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.