Γαλλο-ιταλικό μέτωπο απέναντι στην ανυποχώρητη Μέρκελ
Λύσεις στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας επιχείρησαν να βρουν για μια ακόμη φορά -την τρίτη μέσα σε διάστημα μόλις λίγων μηνών- οι ηγέτες της ΕΕ, στη χθεσινή σύνοδο για την απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.
Ωστόσο, τη σύνοδο της ΕΕ επισκίασαν οι διαφορές μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας από τη μία πλευρά και Γερμανίας από την άλλη, για το ζήτημα της δημοσιονομικής χαλάρωσης, την ώρα που οι προϋπολογισμοί τόσο της Γαλλίας όσο και της Ιταλίας για το 2015 κινδυνεύουν να απορριφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Γαλλία και η Ιταλία άσκησαν πιέσεις για χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών ώστε να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και να μειωθεί η ανεργία στην Ευρώπη. Συνάντησαν όπως την ανυποχώρητη καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία για μια ακόμη φορά ζήτησε από τις χώρες να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ως οικοδεσπότης της συνόδου, εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία ζητούσε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη, εκφράζοντας παράλληλα και την ενόχλησή του για τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.
«Αν μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια επιτροπή που βρίσκει λάθη στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν ελεύθερα εκλεγμένες κυβερνήσεις, ίσως σεβόμαστε τους κανόνες της γραφειοκρατίας, αλλά σίγουρα σκοτώνουμε την ελπίδα που μπορεί να προσφέρει η πολιτική», ανέφερε ο Ρέντσι στν ανακοίνωσή του.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας της συνόδου ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο ιταλός πρωθυπουργός σημείωσαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει πορεία. Στον αντίποδα, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες μέλη της ΕΕ να ακολουθούν τους κανόνες.
«Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι η Ιταλία δεν θα κάνει το ίδιο», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.
Από την πλευρά του ο Ολάντ υπογράμμισε ότι η ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρώπης θα συνεχίζει να επιβραδύνεται, αν δεν χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. «Αν όλοι εφαρμόζουν λιτότητα, κάτι που δεν συμβαίνει στη Γαλλία, θα καταλήξουμε σε μεγαλύτερη επιβράδυνση» της οικονομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και θα χρησιμοποιήσει όλη την ευελιξία που προβλέπεται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της για το 2015.
Ήδη από την άφιξή του στο Μιλάνο, ο Ολάντ είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των πολιτικών λιτότητας, τις οποίες κατηγόρησε ότι επιδεινώνουν την κρίση στην Ευρώπη.
«Πρέπει να προσαρμοστεί ο ρυθμός των πολιτικών λιτότητας σε σχέση με το διακύβευμα της ανάπτυξης. Σήμερα η ανάπτυξη απειλείται και άρα προς τα εκεί πρέπει να στραφούμε διότι μας ανησυχεί όλους», είχε δηλώσει πριν την έναρξη της συνόδου.
Παρόλα αυτά ο ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι «δίκαιο» η χώρα του, που έχει πρόβλημα «αξιοπιστίας», να συμμορφωθεί με τον κανόνα που προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας πρέπει να είναι μικρότερο από το 3% του ΑΕΠ της.
Αν και ο Ρέντσι ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στην οικονομική πολιτική, κυρίως επωφελήθηκε της κοινής συνέντευξης Τύπου στο πλευρό της Μέρκελ, του Ολάντ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι για να επαναλάβει ότι η Ιταλία «θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις» στις οποίες έχει δεσμευθεί, επειδή «έχει ανάγκη να αλλάξει».
Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα το βράδυ από την ιταλική Γερουσία, κερδίζοντας τα συγχαρητήρια της γερμανίδας καγκελαρίου και των αξιωματούχων της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της τρίωρης διάσκεψης εξετάστηκαν πολλά μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, μεταξύ αυτών ένα ποσό ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα αποδεσμεύσουν οι Βρυξέλλες σε διάστημα δύο ετών (2014-2015).
Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια «εγγύηση για τους νέους», που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013 και προβλέπει ότι κανένας νέος μικρότερος των 25 ετών δεν θα μένει για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών χωρίς μια πρόταση -για εργασία, εκπαίδευση, πρακτική (stage)- αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή σε περίπτωση που μείνουν άνεργοι.
Ο Ολάντ, αφού αρχικά είχε ζητήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ και την απλοποίηση των διαδικασιών, τελικά παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή το σημαντικό είναι να διατεθούν οι πόροι που έχουν αποδεσμευτεί.
Μια υπαναχώρηση μπροστά στη Μέρκελ η οποία υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή το θέμα δεν είναι ότι δεν αρκούν τα χρήματα, αλλά το ζήτημα είναι να κυκλοφορήσουν.