Οι μεγάλες φαρμακευτικές επιταχύνουν τις έρευνες για να «βγάλουν» νέα φάρμακα μετά την έλευση του ιού στις ΗΠΑ
Για όσους παρακολουθούν την τραγωδία της νέας επιδημίας του ιού έμπολα, που σαρώνει στην Αφρική και εξελίσσεται στη χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ, δεν γνωρίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες έγινε ίσως το μεγαλύτερο βήμα για τη δημιουργία ενός φαρμάκου που για πρώτη φορά θα γιατρεύει αυτή τη φρικτή αρρώστια: Οι ΗΠΑ είχαν το πρώτο τους κρούσμα.
Χρειάστηκε να πεθάνουν πάνω από 3.000 άτομα και ο ιός να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τα νέα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε δύο εβδομάδες, για να αποφασίσει η Δύση και οι φαρμακοβιομηχανίες της να ασχοληθούν σοβαρά με τον έμπολα. Ο ιός έχει ήδη μολύνει 6.500 άτομα, κυρίως στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει διεθνή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προειδοποιώντας για 20.000 κρούσματα έως το Νοέμβριο.
Και όμως, έως τώρα, αυτή ήταν μία αρρώστια με την οποία οι μεγάλες φαρμακευτικές δεν είχαν σχεδόν κανένα κίνητρο να ασχοληθούν. Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και κυρίως, η έλευση του ιού στο αμερικανικό έδαφος, γεννούν ελπίδες ότι οι σχετικές έρευνες θα επιταχυνθούν. Πλέον, το λεγόμενο και Big Pharma έχει το οικονομικό κίνητρο που του έλειπε. Μία από τις πιο γνωστές εταιρίες που ασχολείται με τον έμπολα είναι η GlaxoSmithKline, η οποία έχει αρχίσει την παραγωγή 10.000 δόσεων του πειραματικού εμβολίου της και θα είναι έτοιμη να το προμηθεύσει στον ΠΟΥ στις αρχές του επόμενου χρόνου – εάν οι κλινικές δοκιμές πάνε καλά.
Οι υπόλοιπες από τις εταιρίες που ασχολούνται με τον έμπολα ήταν έως τώρα παγκοσμίως άγνωστες, μικροσκοπικές και κυρίως ζημιογόνες. Αλλά τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το μέλλον τους να προδιαγράφεται αρκετά διαφορετικό, όπως επίσης κάτι αλλάζει και στην εικόνα της μετοχής τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Tekmira Pharmaceuticals, η οποία έχει λάβει μεγάλη ώθηση το τελευταίο διάστημα, καθώς η δική της θεραπεία, το TKM-Ebola, έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών και είναι αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις αρχές και τους επενδυτές. Η εταιρία εμφάνισε πωλήσεις 15,5 εκατ. δολαρίων το 2013 και ζημιές 87 σεντς ανά μετοχή, ενώ απασχολεί 85 υπαλλήλους.
Η BioCryst Pharmaceuticals έλαβε πριν από λίγες ημέρες χρηματοδότηση 4 εκατ. δολαρίων για το BCX4430, το οποίο έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής βοηθητικό για τους ασθενείς με κίτρινο πυρετό. Οι πωλήσεις της BioCryst για το 2013 ανέρχονταν σε 17,3 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρία έχει υπάρξει ζημιογόνος εδώ και μία εβδομάδα. Έχει περίπου 40 υπαλλήλους.
Η Sarepta Therapeutics είναι μια εταιρία που αναπτύσσει δύο φάρμακα κατά των ιών του αιμορραγικού πυρετού, ένα κατά του έμπολα και ένα κατά του παρόμοιο ιού Marburg, στο πλαίσιο συμβολαίου της με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Το δοκιμαστικό φάρμακό της για τον έμπολα έδειξε ποσοστά επιβίωσης 60-80% όταν χρησιμοποιήθηκε σε πιθήκους. Η εταιρία έχει 200 υπαλλήλους, ετήσιες πωλήσεις 14,2 εκατ. δολαρίων και ζημιές 3,31 δολαρίων ανά μετοχή.
Η NewLink Genetics είναι μια επιχείρηση 100 υπαλλήλων που δουλεύει πάνω σε ένα εμβόλιο για τον έμπολα. Με ετήσιες πωλήσεις $1,1 εκατ., δεν έχει επιτύχει κέρδη αφότου εισήχθη στο χρηματιστήριο, το 2011. Πέρυσι, είχε ζημιές $1,23 ανά μετοχή. Όσο για τη μη εισηγμένη Mapp Biopharmaceutical, αυτή προσελκύει τη μεγάλη προσοχή εξαιτίας της θεραπείας της για τον έμπολα, γνωστής ως Zmapp. Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιήθηκε σε δύο Αμερικανούς επαγγελματίες της υγείας που προσβλήθηκαν από τον ιό, αλλά ανάρρωσαν. Τρεις Λιβεριανοί πήραν το Zmapp, ένας εκ των οποίων πέθανε. Ένας ηλικιωμένος Ισπανός ιερέας πέθανε παρότι είχε πάρει το φάρμακο, ενώ μια Βρετανίδα νοσοκόμα που εργαζόταν στη Σιέρα Λεόνε επίσης πήρε το Zmapp και ανάρρωσε.