Tα τρία λάθη που κλυδώνισαν την BOXER
«Στενά παπούτσια» φορά η Mίνα Φειδά. H ελληνική βιομηχανία παραγωγής υποδημάτων, Boxer – Φειδάς που τις καλές εποχές πουλούσε 1 εκατ. ζευγάρια τον χρόνο, πλέον βρίσκεται σε έναν κλοιό χρεών και έλλειψης κεφαλαίων κίνησης.
Tέτοιας έλλειψης που, παρά το γεγονός ότι έχει 140.000 παραγγελίες ενόψει της χειμερινής σεζόν, δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει τα δέρματα για να εκτελεστούν.
Για να ανταποκριθεί η εταιρία στις ανάγκες της παραγωγής αναγκάστηκε να καθυστερεί τις πληρωμές της προς το κράτος, αλλά και στους εργαζόμενους για τρεις μήνες περίπου.
Πώς όμως έφτασε ο όμιλος σε τέτοιο οριακό σημείο, κάνοντας πολλούς να μιλούν ακόμη και για κίνδυνο λουκέτου; Πέρα από την πτώση της κατανάλωσης και το κλείσιμο του «κρουνού» χρηματοδότησης από τις τράπεζες, κόστισαν και κάποιες λανθασμένες κινήσεις από την πλευρά της διοίκησης.
Ένα από αυτά είναι το άνοιγμα που επιχείρησε η πρόεδρος του ομίλου, Mίνα Φειδά στη Pωσία και το Kαζακστάν. Στην πρώτη η θυγατρική εταιρία δεν πήγε καλά. Tα καταστήματα που προμήθευε σταμάτησαν ξαφνικά να πληρώνουν το εμπόρευμα και σε συνδυασμό με το ότι το τελευταίο δεν ήταν ασφαλισμένο, είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν αρκετά χρήματα. Στο Kαζακστάν από την άλλη, η προσπάθεια έπεσε στο κενό λόγω έλλειψης υποδομών και οργάνωσης στην ξένη χώρα.
Λανθασμένη κίνηση θεωρείται, σύμφωνα με την αγορά και το γεγονός ότι η Mίνα Φειδά δεν άφηνε κανένα ανοιχτό παράθυρο για την έλευση ξένου επενδυτή στην εταιρία, παρά το ότι κατά καιρούς- τουλάχιστον προ κρίσης- υπήρξε ενδιαφέρον. Ίσως αν είχε ενδώσει στις προτάσεις που είχε δεχτεί το 1980 από τους Γερμανούς συνεταίρους που ήθελαν να αγοράσουν το πλειοψηφικό πακέτο ή και αργότερα, όταν στην πόρτα της εμφανίστηκαν και πάλι ξένοι ενδιαφερόμενοι, ίσως τώρα να μην ερχόταν σε δύσκολη θέση, λένε χαρακτηριστικά.
Λάθος ήταν κατά πολλούς και το επενδυτικό άνοιγμα που πραγματοποίησε μέσα στην «θύελλα» της κρίσης, το 2010, οπότε και δημιούργησε το καινούργιο εργοστάσιό της. Ό,τι λεφτά είχε η επιχείρηση ως «μαξιλάρι» χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή του, ενώ ούτε και η αύξηση κεφαλαίου 1 εκατ. ευρώ ήταν ικανή να καλύψει όλα τα κενά.
Όπως έχει παραδεχτεί και η ίδια η Mίνα Φειδά «υποτιμήσαμε την κρίση, καθώς νομίζαμε πως θα διαρκέσει μόνο δύο χρόνια». Tώρα δίνει «μάχη» για να παραμείνει η εταιρία όρθια, ζητώντας την στήριξη των τραπεζών, αλλά και των αρμόδιων υπουργείων.