Γαλλία, Ιταλία, θεωρούν υπεύθυνη την λιτότητα για τη μη ανάκαμψη της οικονομίας
Πιο διχασμένη από ποτέ εμφανίζεται πλέον η Ευρωζώνη, καθώς Γαλλία και Ιταλία ασκούν ασφυκτικές πιέσεις προς τη Γερμανία να λάβει μέτρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, όμως, η απάντηση του Βερολίνου έρχεται δια στόματος του Wolfgang Schauble, με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίζει ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει «γράφοντας επιταγές».
Ξένοι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η εμμονή της Ευρώπης με τη δημοσιονομική πειθαρχία ευθύνεται για την αδυναμία της οικονομίας να ανακάμψει. Και ελπίζουν ότι τα τελευταία άσχημα οικονομικά στοιχεία στη Γερμανία, όπου το ΑΕΠ εμφάνισε συρρίκνωση 0,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο, θα πείσουν την Angela Merkel να μαλακώσει τη στάση της και να συμφωνήσει να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες στο όνομα της ανάπτυξης.
Όμως, η νέα κόντρα που εκτυλίσσεται ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες της περιοχής φουντώνει ξανά τα καταστροφολογικά σενάρια για το ευρώ.
Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Dennis Gartman και συγγραφέας του The Gartman Letter, θεωρεί ότι ο διχασμός της Ευρώπης καταδικάζει το ευρώ.
Πριν από δύο χρόνια, ο Mario Draghi της ΕΚΤ είχε γράψει ιστορία, λέγοντας ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ, αλλά τώρα, δηλώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να σώσουν τον κόσμο από μόνες τους, αλλά χρειάζονται τη συνεργασία της δημοσιονομικής πολιτικής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας κεντρικός τραπεζίτης στέλνει ένα τέτοιο μήνυμα (ο πρώην πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, συχνά ζητούσε από την Ουάσιγκτον το συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής), αλλά ο Gartman θεωρεί ότι οι αγορές θα πρέπει να δίνουν βάση στα όσα είπε ο Draghi.
«Καθώς ο κόσμος περίμενε και ήλπιζε για μία ξεκάθαρη και συγκεκριμένη δήλωση ότι η ΕΚΤ ήταν προετοιμασμένη να αναλάβει δράση στη νομισματική πολιτική και να στηρίξει την ανάπτυξη, αντ’ αυτού άκουσε μία διάλεξη που εξηγούσε ότι ο Draghi και οι άλλοι στη νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν να κάνουν στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την οικονομία. Και ότι η πραγματική μάχη πρέπει να δοθεί από τις πολιτικές δυνάμεις, μέσω των μεταρρυθμίσεων στις αρτηριοσκληρωτικές οικονομίες τους».
Το αποτέλεσμα είναι, κατά την άποψή του, μία διχασμένη Ευρώπη. Από τη μία πλευρά, οι χώρες «GAFs» -Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία- που αντιτίθενται στην ποσοτική χαλάρωση στα πρότυπα της Fed.
Και από την άλλη, οι χώρες «FIGs» -Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα- των οποίων οι οικονομίες δυσκολεύονται και χρειάζονται μέτρα ρευστότητας.
Μέχρι στιγμής, οι GAFs κερδίζουν, και για αυτό σημειώνεται η τελευταία αναταραχή στις αγορές, εξηγεί. Και συνεχίζει: «Φοβόμαστε ότι σε αυτό το σημείο, το ευρώ είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Η πολιτική οργή που έχει φανεί στις μάχες γύρω από τις προτάσεις του Juncker για την Κομισιόν θα εκραγεί τις επόμενες ημέρες.
Οι χώρες FIG δεν μπορούν να αντέξουν άλλη λιτότητα».