Καθώς η εξάπλωση του φονικού ιού Έμπολα βρίσκεται σε εξέλιξη, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό σε όλη την υφήλιο, από την παγκόσμια κινητοποίηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το Διαδίκτυο, με γιατρούς, κυβερνήσεις, ανθρωπιστικούς οργανισμούς κ.ά. να στρέφονται σε αυτό για να παρέχουν πληροφόρηση και βοήθεια ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Σε ειδικό αφιέρωμα του Defense One παρατίθεται μία σειρά από ιστοσελίδες οι οποίες ασχολούνται με την παρακολούθηση της πορείας του ιού, παρέχοντας καθοδήγηση σε εργαζομένους στον τομέα της Υγείας που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» και συγκεντρώνουν, επεξεργάζονται και προβάλλουν δεδομένα για την επιδημία.
Ένα εξ αυτών είναι το ReliefWeb (http://reliefweb.int/disaster/ep-2014-000041-gin) , το οποίο λειτουργεί από το 1996 και αποτελεί το μεγαλύτερο portal στον τομέα του (πληροφορίες για προσπάθειες ανθρωπιστικού χαρακτήρα), καλύπτοντας καταστροφές σε όλο τον κόσμο. Υπό την αιγίδα του United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, συγκεντρώνει δεδομένα από 4.000 πηγές, τα οποία φιλτράρονται από ομάδα που λειτουργεί σε τρεις χρονικές ζώνες. Από πλευράς του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει στήσει ειδικό portal για τον Έμπολα (https://extranet.who.int/ebola/) , το οποίο παρέχει μεγάλο όγκο πληροφοριών για τον ιό.
Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται το Health Map (http://healthmap.org/en/) , που έχει δημιουργήσει ειδικό timeline το οποίο ανάγεται στην έναρξη της επιδημίας και παραθέτει προβλέψεις για την εξάπλωση του ιού. Η εν λόγω ιστοσελίδα χρησιμοποιείται από άνω του ενός εκατ. άτομα ετησίως, περιλαμβανομένων ειδικών του ΠΟΥ και του CDC.
Άξιο αναφοράς είναι επίσης το Humanitarian Open Street Map (http://hot.openstreetmap.org/) , αμερικανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ανέλαβε κατόπιν αιτήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα την εφαρμογή τεχνικών συστημάτων γεωγραφικών δεδομένων στον τομέα της διαχείρισης/ αντιμετώπισης επιδημιών.
Επίσης, το ReliefWeb τον Φεβρουάριο ξεκίνησε τη λειτουργία του portal του Humanitarian Data Exchange (https://data.hdx.rwlabs.org/) , για τη συλλογή δεδομένων από οργανισμούς και φορείς που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση καταστροφών και τη συγκέντρωσή τους σε μια βάση δεδομένων. Datasets (https://data.hdx.rwlabs.org/ebola) τα οποία δημοσιεύονται online παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την πορεία της επιδημίας στην Αφρική, τους θανάτους, τις τοποθεσίες κέντρων περίθαλψης κ.α. Χρήσιμες πληροφορίες παρέχει και το Logistics Cluster (http://www.logcluster.org/ops/ebola14) των Ηνωμένων Εθνών, που διαχειρίζεται τη διανομή προμηθειών, μέσων μεταφοράς κ.ά.
Όσον αφορά την παροχή κλινικών οδηγιών, άξιο αναφοράς είναι το Medbox (http://www.medbox.org/ebola-toolbox/listing) του Medical Mission Institute Würzburg , με το «Ebola toolbox» του. Ειδικό portal έχει στήσει και το αμερικανικό CDC (http://www.cdc.gov/vhf/ebola/outbreaks/2014-west-africa/index.html), στο οποίο παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την επιδημία και τα κρούσματα του ιού στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα σε άλλη σελίδα (http://www.cdc.gov/vhf/ebola/hcp/index.html) παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για εργαζομένους στον τομέα της Υγείας. Όσον αφορά στη δραστηριότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ πάνω στο αντικείμενο, υπάρχει ειδική σελίδα με πληροφορίες για την επιδημία και οδηγίες για επαγγελματίες Υγείας (http://goo.gl/M7FhC6) .