Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα απευθυνόμενος στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον πως υπάρχει κίνδυνος να αποξενωθεί από τους συμμάχους του και να απολέσει κύρος αν συνεχίσει το πρόγραμμά του κατά της μετανάστευσης που έχει στόχο να ευχαριστήσει τους βρετανούς ψηφοφόρους.
Ο Μπαρόζο διατύπωσε αυτή την προειδοποίηση καθώς ο Κάμερον, ο οποίος έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ αν κερδίσει τις εκλογές του 2015, υιοθετεί όλο και πιο σκληρές θέσεις για τον περιορισμό της μετανάστευσης εντός της ΕΕ και επανεξετάζει την αρχή της ελευθερίας της κίνησης.
Ο Μπαρόζο, η 10ετής θητεία του επικεφαλής της Επιτροπής τερματίζεται τον ερχόμενο μήνα, προειδοποίησε χθες, Κυριακή, τον Κάμερον να μην προσπαθήσει να επιδιώξει αλλαγές στους κανονισμούς της ΕΕ που διέπουν την ελευθερία της κίνησης, λέγοντας ότι έχουν ουσιαστική σημασία για την εσωτερική αγορά της ένωσης.
Σε ομιλία του σήμερα στο Τσάταμ Χάουζ του Λονδίνου, ο Μπαρόζο προχώρησε περισσότερο, λέγοντας πως, υιοθετώντας μια τέτοια ρητορική για τη μετανάστευση, η Βρετανία υπάρχει κίνδυνος να απομονωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη και να υπονομεύσει τις προσπάθειές της να επιτύχει ευρύτερες μεταρρυθμίσεις.
“Θα είναι ένα ιστορικό λάθος αν στα θέματα αυτά η Βρετανία συνεχίσει να αποξενώνεται από τους φυσικούς συμμάχους της στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη”, δήλωσε ο Μπαρόζο.
“Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο αν ο τόνος και η ουσία των επιχειρημάτων που προβάλλεις αμφισβητούν την ίδια την αρχή που εξετάζεται και προσβάλλουν κράτη μέλη”.
Ο Κάμερον παρουσίασε σε γενικές γραμμές τους τομείς στους οποίους θέλει να επιτύχει από την ΕΕ μια μεταρρύθμιση, όπως οι έλεγχοι της μετανάστευσης, η διατήρηση νομοθετικών εξουσιών σε εθνικό επίπεδο και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο δεν έκανε γνωστές συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Άλλα βρετανικά κόμματα θέλουν επίσης μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν υπάρχει συναίνεση πάνω σε κάποια στρατηγική για την επαναδιαπραγμάτευση.
Ο Κάμερον έχει δηλώσει από καιρό πως η Βρετανία θα ήθελε να παραμείνει σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ, αλλά ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η ένωση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, αν θέλει να αποφύγει μια διάσπαση.
Ο Μπαρόζο δήλωσε πως ενώ κατανοεί τις ανησυχίες των βρετανών ψηφοφόρων σχετικά με την Ευρώπη, η Βρετανία έχει επωφεληθεί από τη στήριξη άλλων κρατών της ΕΕ σε γεωπολιτικά ζητήματα, όπως οι διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή και οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
“Με λίγα λόγια, θα μπορούσε άραγε το Ηνωμένο Βασίλειο να τα καταφέρει χωρίς λίγη βοήθεια από τους φίλους του; Η απάντησή μου είναι πιθανόν όχι”, δήλωσε.
Η εφημερίδα “Σάντεϊ Τάιμς”, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει, ανέφερε σε δημοσίευμά της πως ο Κάμερον θέλει να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των ανειδίκευτων μεταναστών από τις χώρες της ΕΕ που μπορούν να εργάζονται στη Βρετανία.
Ο Μπαρόζο δήλωσε πως, μολονότι υπάρχει μεγάλη προθυμία μεταξύ άλλων χωρών της ΕΕ να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της Βρετανίας, υπάρχουν σαφώς κόκκινες γραμμές που δεν μπορεί να παραβιασθούν. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει πώς θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ένα αυθαίρετο ανώτατο όριο για τη μετανάστευση.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που είναι ο ήσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Νικ Κλεγκ, δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία δεν θα γίνει ισχυρότερη ούτε ευημερήσει περισσότερο αν εγκαταλείψει την ΕΕ. Το κόμμα του Κάμερον ωθείται πλησιέστερα στην έξοδο από την ΕΕ από τον “τυφλό πανικό” του λόγω της ανόδου του UKIP, του ευρωφοβικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, επισήμανε.
“Οι Συντηρητικοί έχουν τώρα ξεκινήσει μια στρατηγική η οποία έχει μόνο ένα τελικό προορισμό, ο οποίος είναι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Νικ Κλεγκ προς τους δημοσιογράφους.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε πως άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν επίσης τις επιπτώσεις από τη μετανάστευση. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να επιχειρηματολογεί υπέρ της μεταρρύθμισης, τόνισε.
“Είναι σαφές πως χρειάζονται αλλαγές στις σημερινές ρυθμίσεις… και αυτό είναι που θα υποστηρίξει ο Πρωθυπουργός”, πρόσθεσε.