Κάλεσμα Μανιάτη σε επενδυτές να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο
Ορυκτό πλούτο, ο οποίος αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ, (χωρίς να υπολογίζονται σε αυτόν οι υδρογονάνδθρακες) κρύβει το ελληνικό υπέδαφος. Πρόκειται για ένα οικονομικό μέγεθος το οποίο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς και τα επενδυτικά σχήματα.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος καλεί διεθνείς επενδυτές για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης 11 μεταλλείων και 22 δημόσιων εκτάσεων βιομηχανικών ορυκτών. Ωστόσο, οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί η καταγραφή και η ψηφιακή αποτύπωση των 114 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων και των 22 Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών που υπάρχουν σε όλη χώρα.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μαζί με Σουηδία, Φιλανδία, Νορβηγία και Δανία, είναι οι χώρα με τα σπάνια μεταλλευτικά κοιτάσματα. Το 75% των πωλήσεων της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας κατευθύνεται σε εξαγωγές και ο κλάδος απασχολεί άμεσα 20.000 εργαζομένους και έμμεσα 80.000 άτομα.
Δεν είναι τυχαία η επίσκεψη κινεζικών επενδυτών και στελεχών της κινεζικής κυβέρνησης το Σεπτέμβριο στην Αθήνα, αφού περισσότερα από το 90% των παγκοσμίων αποθεμάτων σπάνιων γαίων βρίσκονται στην Κίνα, που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή τους. Στόχος της συνάντησης με ελληνικούς παράγοντες είναι αρχικά ανταλλαγή τεχνογνωσίας, και μελλοντικά να επενδύσουν οι Κινέζοι στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών.
Σύμφωνα με την καταγραφή των μεταλλευτικών χώρων που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014, η χώρα διαθέτει 114 δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους και 20 δημόσιες εκτάσεις βιομηχανικών ορυκτών.
Με βάση το Μητρώο Λατομείων διαθέτει 195 δημόσια, δημοτικά/κοινοτικά και ιδιωτικά λατομεία, εκ των οποίων τα 36 λειτουργούν αποκλειστικά για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Το 77% των λατομείων αδρανών υλικών λειτουργεί εντός λατομικών περιοχών. Από το σύνολο των περιοχών που εντοπίστηκαν, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στη Βόρειο Ελλάδα και μία στην Κρήτη, τα πιο ώριμα για παραχώρηση μέσω διαγωνισμών είναι τα εννέα ορυχεία, αλλά οι προκηρύξεις για όλα ή για ορισμένα από αυτά θα προχωρήσουν, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Εκτιμάται ότι οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν σταδιακά, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να επιλεγούν προς παραχώρηση και κάποια από τα μεταλλεία. «Δεν θα ξεκινήσουμε από την προκήρυξη για να φτάσουμε στις τοπικές κοινωνίες. Ξεκινάμε από τις τοπικές κοινωνίες για να οδηγηθούμε στους διεθνείς διαγωνισμούς», δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, σε κλειστή παρουσίαση για το θέμα.