Και στο βάθος η έξοδος από το μνημόνιο
Κλείδωσε, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της για την «προληπτική γραμμή στήριξης» που θα ανοίξει το δρόμο για τη διαδικασία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συζήτησε το βασικό πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικυρωθεί στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο που θα συνέλθει στα μέσα Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η «προληπτική γραμμή στήριξης» θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια, ύψους άνω των 11 δισ. ευρώ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δεν θα αντληθούν από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τους θα είναι πολύ μικρές και ενδεχομένως και μηδαμινές.
Το ακριβές ποσό θα προκύψει μετά την ανακοίνωση, την Κυριακή, των stress tests των πιστωτικών ιδρυμάτων. To πρόγραμμα θα έχει ετήσια διάρκεια και θα ενεργοποιείται μόνον αν οι αγορές κλείνουν χωρίς ευθύνη της Ελλάδας.
Ωστόσο, θα συνοδεύεται από όρους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς που θα αναφέρονται σε συγκεκριμένα επίπεδα για το ύψος των πλεονασμάτων, αλλά και για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Αναφορικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο καταστατικό του ESM υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία βοηθητικών μηχανισμών και, άρα, το ΔΝΤ μπορεί να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου, χωρίς, όμως, συμμετοχή στη χρηματοδότηση της γραμμής.
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινές του δηλώσεις, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια «συνετή έξοδο στην κανονικότητα».
«Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε σταθερή πορεία προς την ανάκαμψη και τη σταθεροποίηση».