Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που έρχεται μάλιστα πολύ νωρίτερα από όσο θα ήθελε το θετικό σενάριο για τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, χαρακτηρίζουν τη χθεσινή συμφωνία των 17 ηγετών της ευρωζώνης για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της Ελλάδας στα 7,5 χρόνια με παράλληλη μείωση επιτοκίου στο 4,2%, κορυφαία τραπεζικά στελέχη.
Όπως επισημαίνουν μιλώντας στο Capital.gr, με τη χθεσινή απόφαση – σταθμό, ξεκινά η διαδικασία διαμόρφωσης μιας νέας αρχιτεκτονικής στην ευρωζώνη, η οποία θα προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και προοπτική, αλλά παράλληλα θα αυξάνει τις υποχρεώσεις όσων χωρών – μελών δεν τηρούν τα συμπεφωνημένα.
Κορυφαίο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας αναφέρει ότι πρόκειται σαφώς για μια πολύ θετική εξέλιξη, ωστόσο αφού η ευρωζώνη διευκρίνισε τι θα κάνει για εμάς, πρέπει και εμείς τώρα να διευκρινίσουμε τι θα κάνουμε από την πλευρά μας. Αυτό σημαίνει ότι για την Ελλάδα τίθεται πλέον θέμα μετασχηματισμού της Οικονομίας με στόχους α) τη δημοσιονομική προσαρμογή και την πειθαρχία και β) την ανταγωνιστικότητα.
«Το πώς θα επιτύχουμε τους στόχους αυτούς δεν μας επιβάλλεται από την Ευρώπη και το μνημόνιο, αλλά είναι θέμα δικό μας. Αυτό που μας λένε είναι «μαζέψτε τα ελλείμματά σας» (που σημαίνει δηλαδή δημοσιονομική προσαρμογή), «περιορίστε το χρέος σας» (που στην πράξη σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας) και «κάνετε ανταγωνιστική την Οικονομία σας» (δηλ. εγκαταλείψτε το μοντέλο που στηρίχθηκε στην κατανάλωση και στις δημόσιες δαπάνες). Το μήνυμα των εταίρων μας είναι σαφές και τώρα απομένει να κάνουμε το επόμενο βήμα», τονίζει ο κορυφαίος τραπεζίτης.
Οι τραπεζίτες συμφωνούν ότι εφεξής χρειάζεται να χαραχθεί από τους πολιτικούς – καθότι θα απαιτηθούν ευρύτερες συναινέσεις – μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση στο οποίο ένας από τους κυρίαρχους άξονες θα είναι πρέπει να είναι η μείωση του ρόλου του κράτους και η αποτελεσματικότητα στην λειτουργία του (υγεία, παιδεία κ.λπ.).
Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της απόφασης των «17» για τις ελληνικές τράπεζες, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι σαφώς βοηθά στην αποκατάσταση μεγαλύτερης σταθερότητας και για το τραπεζικό σύστημα, ωστόσο για να μπορέσουν π.χ. να ξαναβγούν οι ελληνικές τράπεζες στις διεθνείς αγορές θα πρέπει πρώτα να πείσουμε ως χώρα ότι προχωρούμε στα αναγκαία μέτρα.
«Οι διαδικασίες για τις τράπεζες δεν μπαίνουν αυτόματα στην έξοδο από το τούνελ μετά τη χθεσινή απόφαση. Ωστόσο, αυτόματα κόβεται ο «γόρδιος δεσμός» της τρομολαγνείας ότι θα διαλυθεί η ευρωζώνη, θα γυρίσουμε στη δραχμή ή θα γίνει «κούρεμα» των ομολόγων.
Όλα αυτά τα σενάρια «διαγράφονται» επισήμως από τον ορίζοντα και πλέον πρέπει να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης με τη διασπορά φημών και να εργαστούμε αποφασιστικά για τη διαμόρφωση μιας νέας και καλύτερης πραγματικότητας για τη χώρα», καταλήγουν οι τραπεζίτες.