Με τις «ευλογίες» της BNP Paribas το διαζύγιο Ελλάδας – ΔΝΤ
Επιμένει η BNP Paribas να ενστερνίζεται το θετικό σενάριο εξέλιξης της ελληνικής Οικονομίας, παρά την πολιτική αστάθεια που εμφανίζει η χώρα μας, τονίζοντας μάλιστα πως τα στοιχεία που ανακοινώνονται καταδεικνύουν ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη έχει ήδη έρθει και «τρέχει» σε όλο το β’ εξάμηνο του 2014.
Και σπεύδει να συμπληρώσει ότι ο στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά, για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 2%, είναι εφικτός.
Η απεξάρτηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ συμφέρει την χώρα
Η BNP Paribas αναφέρεται και στην πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, διαχωρίζοντας την θέση της από την πλειονότητα των αναλυτών, ακριβώς επειδή πιστεύει πως μια τέτοιας κίνηση είναι απολύτως σωστή και δικαιολογημένη ακόμη και υπό το πρίσμα της πιο αυστηρής οικονομικής ανάλυσης.
Όπως αναφέρει, ένας «χωρισμός» από το ΔΝΤ πιθανότατα θα βελτίωνε το δημόσιο αίσθημα έναντι της κυβέρνησης και θα βοηθούσε ώστε να μειωθεί το πολιτικό ρίσκο. Θα μπορούσε να επηρεάσει σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πειστούν οι βουλευτές τής αντιπολίτευσης να στηρίξουν τον υποψήφιο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αυξάνοντας τις πιθανότητες του κυβερνητικού συνασπισμού να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποφύγει τις βουλευτικές εκλογές.
Ωστόσο, αν δεν υπάρξει απόφαση για το μνημόνιο πριν τις προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να κηρύξει πρόωρες εκλογές εντός του α’ τριμήνου του 2015 -κάτι που υποδηλώνει ότι το ελληνικό ρίσκο μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια.
Οι ελληνικές τράπεζες, σε αντίθεση με τις τράπεζες άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας, δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως έσχατοι αγοραστές για την Ελλάδα, ιδιαίτερα εν όψει των AQR της ΕΚΤ, την ίδια ώρα, όμως, τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα που άγγιξαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να θεωρηθούν ελκυστικά σημεία εισόδου για αυτούς που έχουν αισιόδοξη άποψη για την Ελλάδα, σημειώνει η BNP.
Ως εκ τούτου, το «κλειδί» θα είναι να δούμε αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να στείλει ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους θέλει να «χωρίσουν οι δρόμοι» της με το ΔΝΤ.
Επίσης, σημειώνεται πως η χρηματοδότηση μόνο από το ΔΝΤ έχει πολύ λιγότερα πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, η οποία ήδη επέστρεψε στην αγορά με 5ετή και 3ετή ομόλογα τον Απρίλιο και τον Ιούλιο. Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ τόκους που ξεπερνούν το 4% για κάθε δόση, ενώ για τα δάνεια του EFSF ο τόκος είναι πολύ χαμηλότερος και η λήξη τους, κατά μέσο όρο, υπερβαίνει τα 30 χρόνια.