«Είμαστε στο τέλος της αξιολόγησης, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντωνης Σαμαράς, μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Προχωράμε βήμα-βήμα…Τίποτα δεν έχει κλειδώσει. Όλα είναι σε εξέλιξη». Με τη φράση αυτή περιέγραφε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας στο «Βήμα» την πολιτική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης που είναι σε πλήρη εξέλιξη για την προληπτική γραμμή πίστωσης.
Η Αθήνα έχει διαμηνύσει στους θεσμικούς εταίρους ότι δεν έχει αντίρρηση με το νέο πλαίσιο στήριξης της χώρας αμέσως μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους του Μνημονίου στα τέλη του 2014, αλλά αυτή τη στιγμή συζητά και διαπραγματεύεται τους όρους και τις λεπτομέρειές του.
Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει και δεν θα τελειώσει άμεσα, καθώς συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας. Τα επόμενα βήματα τα συζήτησε επί μια ώρα χθες στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν και άλλες επαφές και επικοινωνίες του κ. Σαμαρά το επόμενο διάστημα, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρχε στην ατζέντα η ελληνική περίπτωση και δεν θα γινόταν καμία συζήτηση για το τι θα γίνει σχετικά με την προληπτική γραμμή στήριξης.
Πρώτος και βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα έως τα μέσα Νοεμβρίου και στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί η προληπτική γραμμή στήριξης σε συνδυασμό με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος ώστε στα τέλη του έτους να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο – συμφωνία.
Η νέα συμφωνία δεν θα ονομάζεται μνημόνιο και ουσιαστικά θα παραπέμπει σε μια «εταιρική σχέση» που συμφωνείται μεταξύ δυο πλευρών, της ευρωζώνης και της Ελλάδας με την δέσμευση της χώρας να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους και να προωθεί μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δίνονται από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, η γραμμή που θα συμφωνηθεί, και την οποία έχει αποδεχθεί η Αθήνα, θα προέρχεται από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ενώ το ΔΝΤ θα περιορίζεται απλά σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Αυτό θα είναι και ένα ισχυρό, κατά την κυβέρνηση, επιχείρημα, καθώς θα προβάλει το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν θα έχει ενεργό και εποπτικό ρόλο.
Ο «κουμπαράς» για αυτή τη γραμμή στήριξης θα είναι λιγότερο από 10 δισ. ευρώ, όπως έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή, και ουσιαστικά θα πρόκειται για διαθέσιμα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.). «Η γραμμή θα ενεργοποιείται για να μην υπάρξει χρηματοδοτική ασφυξία για την ελληνική οικονομία στο αρνητικό ενδεχόμενο να μην μπορεί η Ελλάδα να βρει χρήματα από τις αγορές».
Κοινή εκτίμηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα είναι θετικά και οι όποιες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης και σταθεροποίησης… είμαστε σε στενή διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας την επόμενη ημέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο προς την κανονικότητα» είπε χθες από τις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς και έδειξε ουσιαστικά το δρόμο, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Γαλλοφωνίας στην Αθήνα, προσδιόρισε τα επόμενα βήματα.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό το σχέδιο να συμφωνηθεί στο σύνολό του με τους εταίρους, περιλαμβανομένης της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» τόνισε.