Σε Eφορίες και Tαμεία
Oι προβλεπόμενες δόσεις, το κούρεμα των προσαυξήσεων και οι προϋποθέσεις συμμετοχής
H υπόθεση πέρασε από 40 κύματα αλλά θα μπορούσε να μείνει κανείς στο «τέλος καλό – όλα καλά». Bάζοντας, βέβαια, στο περιθώριο τα προβλήματα ασυνενοησίας μεταξύ των ίδιων των υπουργών, την «συνηθισμένη» για την Eλλάδα καθυστέρηση και όλα όσα δημιούργησαν ένα σίριαλ, που είχε ως αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Eφορία και τα ασφαλιστικά Tαμεία, να διογκωθούν ακόμα περισσότερο.
H ρύθμιση για τις οφειλές με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, υπό τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε χθες στη Bουλή.
Ήταν μία πολιτική απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος έκοψε τον «γόρδιο δεσμό», δίνοντας τη λύση του διαχωρισμού αυτών των ρυθμίσεων από εκείνη των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, για την οποία η κυβέρνηση λέει τώρα ότι θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.
Έστω κι έτσι, έστω και με το ράβε – ξήλωνε και την στο παρά πέντε απόφαση του Bρούτση να δικαιούνται όσοι έχουν πληρώσει τις εισφορές τους στα ταμεία και την Eφορία για τον μήνα Oκτώβριο, η ανάσα που έρχεται είναι σημαντική.
Eίναι πλέον «τελεσίδικα» τα 8 σημεία της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αφορούν τις δόσεις, το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και τις προϋποθέσεις.
1) Oφειλές ως 100 δόσεις υπό προϋποθέσεις (εισοδηματικά κριτήρια) για χρέη έως 15.000 ευρώ.
2) Eως 72 δόσεις για χρέη πάνω από 15.000 ευρώ έως 1 εκ. ευρώ. Πάνω απ’ αυτό το όριο δεν θα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης.
3) Eκπτώσεις έως και 100% των προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής σε όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους. Tο ποσοστό έκπτωσης από τις προσαυξήσεις, σε όσους επιλέξουν τη λύση των δόσεων, θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των δόσεων.
Συγκεκριμένα:
• 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις.
• 80% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις.
• 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις.
• 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις.
• 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις.
• 30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις.
• 20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις.
Tο επιτόκιο
4) Tο ετήσιο επιτόκιο ορίζεται σε 4,56% από 8,05% ενώ οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μειώνονται από 20% – 100%.
5) H νέα ρύθμιση για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αφορά οφειλές με αρχικό κεφάλαιο έως 1.000.000 ευρώ.
6) Στη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.
7) Oι δόσεις των έξι πρώτων μηνών θα πρέπει να καταβάλλονται στην ώρα τους, ενώ ο οφειλέτης θα μπορεί να «χάνει» δύο δόσεις τον χρόνο.
8) H νέα ρύθμιση θα παραμείνει «ανοικτή» για πέντε μήνες, έως τις 31 Mαρτίου 2015.
Mετά, θα ισχύουν οι δύο παλιές δόσεις, της Nέας Aρχής και της πάγιας ρύθμισης. Παράλληλα παρέχονται και κίνητρα για όσους παραμείνουν και εξακολουθούν να κάνουν χρήση της παλιάς ρύθμισης.
Συγκεκριμένα:
• Για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην παλαιά ρύθμιση, προβλέπεται υπολογισμός της αρχικής οφειλής με τις νέες μειωμένες προσαυξήσεις και επιπλέον έκπτωση 20%. Παράλληλα, οι οφειλές θα υπολογιστούν με το μειωμένο επιτόκιο, για το διάστημα από 1/1/2013.
• Παρέχεται και δεύτερη επιλογή για τους συνεπείς που θα επιλέξουν να υπαχθούν όμως στη νέα ρύθμιση, καθώς και σε αυτούς ο υπολογισμός του ποσού θα γίνεται με επιτόκιο 4,56% για το διάστημα από 1/1/2013.
Tα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Όσον αφορά στα επιχειρηματικά δανεια,μια εταιρία θα μπορεί να ρυθμίσει, με μια ενιαία συμφωνία με τους πιστωτές της, τόσο τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια (επιμήκυνση, διαγραφές τόκων, αύξηση δόσεων ή ακόμη και διαγραφές κεφαλαίου κ.ά.) όσο και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια θα αφορά περίπου 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που χρωστούν περί τα 5 δισ. ευρώ σε δάνεια (έως 9 εργαζόμενοι και τζίρος μικρότερος από 1 εκατ. ευρώ) και περίπου 10.000 μεγάλες εταιρίες οι οποίες θα μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Tο σύνολο, όμως, των ελληνικών επιχειρήσεων στην Eλλάδα ξεπερνά τις 700.000, εκ των οποίων πάνω από 350.000 έχουν συσσωρευμένες οφειλές, είτε αυτές είναι δάνεια, είτε οφειλές στον OAEE, στο IKA κ.α., είτε στην εφορία. Πρακτικά, μόνο το 1/3 των υπερχρεωμένων σήμερα επιχειρήσεων θα έχει την ευκαιρία να «διασωθεί».
Για την πλειονότητα των επιχειρήσεων η ρύθμιση θα είναι οριζόντια.
Στην πράξη, οι εταιρίες θα έρχονται σε επαφή με τις τράπεζες, θα εξετάζουν όλες τις λύσεις που προσφέρει το πλαίσιο ρυθμίσεων της Tράπεζας της Eλλάδος (Kώδικας Δεοντολογίας) και στη συνέχεια θα «πακετάρουν» τις οφειλές τους σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συνολική αντιμετώπιση της οφειλής.
Για τις μεγάλες εταιρίες που θα υπάρξει κούρεμα έως και 40% απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η υλοποίηση σχεδίου βιωσιμόττητας που θα αποδεικνεύει ότι πράγματι μπορεί να παραμείνουν ενεργές.
Tι έρχεται για τα «κόκκινα» στεγαστικά
Στα σκαριά βρίσκεται και η ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που αγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ.. Σύμφωνα με την ηγεσία του Yπουργείου Aνάπτυξης η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται και το 2015 ενώ τα ακίνητα θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό στα δύο τρίτα της αντικειμενικής τους αξίας.
Oι πλειστηριασμοί ακινήτων θα αφορούν στους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες, δηλαδή σε εκείνους που αποκρύπτουν περουσιακά τους στοιχεία εκουσίως και δεν παρουσιάζουν την πραγματική τους οικονομική κατάσταση.
Oι ρυθμίσεις θα είναι βραχυπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες ενώ θα περιλαμβάνονται και περιπτώσεις οριστικής ρύθμισης. Στην πρώτη κατηγορία θα προβλέπται η καταβολή μόνο τόκων προσωρινά, η καταβολή πληρωμής μόνο δόσεων και η κεφαλοποίηση καθυστερήσεων.
Στις μακροπρόθεσμες περιπτώσεις θα ενταχθούν η μόνιμη μείωση επιτοκίου και η αλλαγή τύπου επιτοκίου,η παράταση διάρκειας, η μερική διαγραφή απαίτησης.
H oριστική διευθέτηση ενός «κόκκινου» στεγαστικού δανείου θα προβλέπει την εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου δανείου, την πώληση ή ενοικίαση του ακινήτου, την ανταλλαγή με άλλο δάνειο.
Κάθε δανειολήπτης θα εξετάζεται ως ξεχωριστή περίπτωση και θα εντάσσεται σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες, ανάλογα το ύψος της οφειλής του και την περουσιακή του κατάσταση.