Η χθεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου έτεινε να επιβεβαιώσει όσα γράφονται στις στήλες των παραπολιτικών εφημερίδων εδώ και περίπου έναν χρόνο, οι οποίες τον θέλουν να ηγείτο ενός νέου πολιτικού φορέα…
Αίσθηση στον πολιτικό κόσμο προκάλεσε το κάλεσμα που απεύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου «να αποφασίσουμε όλοι μαζί τι κίνημα θέλουμε, τι κίνημα έχει ανάγκη ο τόπος. Να γίνουμε εμείς η Αλλαγή που οραματιζόμαστε ξανά».
Άλλωστε το χθεσινό μήνυμά του κ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρο και σαφές. Έκανε λόγο για την ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα ζητώντας από όλους την ενεργό συμμετοχή τους.
«Ας ξαναβρεθούμε», δήλωσε και τόνισε ότι αυτός ο πολιτικός χώρος είναι η λύση του τόπου.
«Ο σοσιαλισμός μπορεί να ελιχθεί και να βοηθήσει τη χώρα. Αυτός είναι ο πόλος που μπορεί να γίνει κυρίαρχος. Δεν αξίζει σε αυτό το χώρο να μπαίνουν δεξιές και αριστερές πρακτικές. Εμείς μπορούμε. Ας ξαναβρεθούμε. Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Αξίες που θα ενώσουν και δεν θα διχάζουν τον λαό. Μπορούμε να το κάνουμε. Σας καλώ να πάρετε στα χέρια σας αυτή την υπόθεση. Ας αποφασίσουμε όλοι μαζί τι κίνημα θέλουμε τι κίνημα έχει ανάγκη ο τόπος. Να γίνουμε εμείς η αλλαγή που οραματιζόμαστε ξανά».
Την ίδια ώρα ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο ξενοδοχείο του Ατλαντίς όπου και εγκαινιάστηκε η έκθεση «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» για τον Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρθηκε στις δικές του αλήθειες για το 2010 ενώ υπογράμμισε για μία ακόμα φορά ότι «αν είχε γίνει τότε το δημοψήφισμα θα είχαμε περάσει ήδη τον κάβο».
Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις κυβερνητικές συμμαχίες και συναινέσεις λέγοντας «ναι στις συναινέσεις αλλά για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο, να ενδυναμώσουμε την εξωτερική πολιτική όχι για να μείνουμε στα ίδια και να μοιράσουμε καρέκλες».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του με την λέξη «Πάμε» που ήταν σλόγκαν στην προεκλογική εκστρατεία του 2009.
Οι προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του κατέθεσε και δύο προτάσεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η διαχείριση του χρέους.
Η πρώτη ήταν να καθίσουν τα κόμματα σ’ ένα τραπέζι και να συζητήσουν χωρίς μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις με μόνο στόχο την εθνική στρατηγική.
Η δεύτερη ήταν να διοργανωθεί ένα διεθνές συνέδριο στο οποίο θα πάρουν μέρος όλα τα «φωτεινά» μυαλά του κόσμου με αντικείμενο την κατάθεση και επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης χρέους.