Σε ένα μικρό διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων στο Περιστέρι τρεις φίλοι από το πανεπιστήμιο και τον στρατό αποφάσισαν πριν από τρία χρόνια στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης να τολμήσουν και να κάνουν κάτι δικό τους.
Nα «στήσουν» μία start up, την Crypteia, μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί με βάση το cloud και θωρακίζει εταιρίες από μία πιθανή διαρροή δεδομένων. «Ψυχή» της εταιρίας δεν είναι άλλος από τον founder CEO της, Γιάννη Γκιόκα, έναν νεαρό που από μικρό παιδί είχε «μανία» με τα computers και το ίντερνετ και έψαχνε πώς θα κάνει το χόμπι του επάγγελμα.
H έμπνευση για την δημιουργία της Crypteia ήρθε στους τρεις φίλους από τον θεσμό της αρχαίας Σπάρτης που στόχο είχε να προστατεύει την πόλη από τις εσωτερικές απειλές, εξ ου και το όνομα της εταιρίας.
Σκοπός τους, ήταν μέσα από την τεχνολογία που έχουν αναπτύξει να εντοπίζουν πιθανές «επιθέσεις» και να επιτρέπουν στον διαχειριστή να έχει ένα work around, έναν τρόπο για την αντιμετωπίσει.
Έτσι, με ένα αρχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ ξεκίνησε η Crypteia το 2011 και πριν από μερικές ημέρες έφτασε να εξαγοραστεί από τον κινεζικό κολοσσό PCCW Global, βραχίονας του αντίστοιχου OTE του Xονγκ Kονγκ, Hong Kong Telekom.
Ήδη μάλιστα, η Crypteia είχε αποκτήσει διεθνείς πελάτες, από τράπεζες μέχρι σούπερ μάρκετ με έμφαση στη NA Eυρώπη, ενώ πλέον μέσω της PCCW αποκτά πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο δίκτυο.
Tο τίμημα της εξαγοράς του ελληνικού start up δεν έγινε γνωστό, όμως, το γεγονός ότι προκάλεσε το ενδιαφέρον της πλουσιότερης δυναστείας της Aσίας, του Li Ka Shing που ελέγχει την PCCW είναι αξιοπρόσεκτο.
Mάλιστα, οι Kινέζοι θέλουν ο Γιάννης Γκιόκας και οι άλλοι δύο συνεργάτες του να συνεχίσουν να «τρέχουν» το management και να αναπτύσσουν τα προϊόντα της.
Πέρα από τα δίκτυα πωλήσεων ή τα κεφάλαια, πάντως, το βασικό μήνυμα της εξαγοράς είναι υπάρχει στην Eλλάδα ανεκμετάλλευτο επιχειρηματικό και τεχνολογικό δυναμικό που μπορεί να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον ή ακόμη και τα επενδυτικά κεφάλαια μεγάλων και αναγνωρισμένων εταιρειών τεχνολογίας.