Το μέλος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων καταγγέλλει υπονόμευση.
«Εξαϋλώνονται» οι εκπτώσεις από την συμφωνία με την Gazprom
Αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου κατά 10% κατά μέσο όρο, προκαλεί το νέο νομοσχέδιο της αγοράς φυσικού αερίου, εξαφανίζει ουσιαστικά τις εκπτώσεις που προέκυψαν από την υπογραφή της συμφωνίας με την Gazprom, και δημιουργεί νέο μέτωπο της κυβέρνησης με την βιομηχανία.
Mε απώτερο στόχο την αύξηση της αποτίμησης της ΔΕΠΑ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί το νέο νομοσχέδιο της αγοράς φυσικού αερίου αυξάνοντας υπέρογκα τις χρεώσεις προς τις βιομηχανίες και εξαφανίζοντας τις όποιες εκπτώσεις από την συμφωνία με την Gazprom.
H αύξηση του 10% προκύπτει καθώς έχει υπολογιστεί ότι, από τις χρεώσεις λ.χ η Ελβαλ θα επιβαρυνθεί με 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως, η ΥULA με 600 χιλ. ευρώ.
Και για τις υπόλοιπες βιομηχανίες όμως η άνοδος των τιμών υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 10%, έτσι οι εκπτώσεις που επιτεύχθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. είναι δώρον άδωρον.
Ο νέος νόμος αναστάτωσε την αγορά καθώς βγήκε για μερικές. ώρες στο διαδίκτυο και αναμένεται να προκαλέσει την σκληρή αντίδραση των βιομηχάνων καθώς όπως δήλωναν στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ, περιλαμβάνει ” αποικιοκρατικούς όρους”.
Όπως καταγγέλουν πηγές της Βιομηχανίας, ο νέος νόμος διατηρεί την μονοπωλιακή θέση της ΔΕΠΑ (Δημόσια εταιρία Παροχής Αερίου), η οποία χρεώνει υπέρογκες χρέωσεις προς τις εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ ) τις οποίες μεταβιβάζουν με την σειρά τους στις ελληνικές βιομηχανίες.
Όπως δηλώνει το μέλος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Α. Κοντολέων «…το σχέδιο νόμου για την «απελευθέρωση» του φυσικού αερίου υπονομεύει στην ουσία την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής βιομηχανίας.
Δεν είμαστε αντίθετοι στο άνοιγμα της αγοράς, είναι προτεραιότητα μας εδώ και χρόνια αλλά δεν δεχόμαστε να γίνεται με όρους αποικιοκρατίας».
Συγκεκριμένα, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές της Βιομηχανίας «…η τιμή για τις υπηρεσίες διανομής σήμερα είναι 1 ευρω/MWh και η αύξηση (προσωρινή?) στα 4 Ευρώ είναι το αντάλλαγμα στους μετόχους της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ επειδή χάνουν από το μονοπώλιο τους τις μικρές και μεσαίου μεγέθους βιομηχανίες, τις οποίες στο εξής πάλι θα προμηθεύουν σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Η αύξηση όμως της διανομής από 1 σε 4 ευρώ/MWh, οριζόντια για όλες τις βιομηχανίες αφορά και τους έως σήμερα επιλέγοντες μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές». Συνεπώς , για 10 τουλάχιστον μεγάλες βιομηχανίες έντασης ενέργειας (ΕΛΒΑΛ, ΓΙΟΥΛΑ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΕΣ κ.λ.π) που ήταν ήδη επιλέγοντες σημαίνει απρόβλεπτη αύξηση του κόστους διανομής χωρίς αντάλλαγμα, ανατροπή του προϋπολογισμού για το 2015 και νέες μεγάλες ζημιές.
Προφανώς η αύξηση αυτή ακυρώνει όποια σκέψη για επένδυση, αφού ήδη τιμή του φυσικού αερίου για την ελληνική βιομηχανία είναι υψηλότερη έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας κατά 30%.
Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων τονίζουν επίσης πως «δεν είναι δυνατόν να ανατρέπονται τα επιχειρηματικά σχέδια των 10 μεγάλων επιχειρήσεων για τις οποίες το φυσικό αέριο είναι βασικός παράγων κόστους με ξαφνικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει προηγούμενο σε Ευρωπαική χώρα όπου η χρέωση του δικτύου διανομής να είναι 4 Ευρώ/MWh, επιπλέον του ήδη υψηλού κόστους μεταφοράς των 3-4 περίπου Ευρώ/MWh».