To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγκάστηκε να αλλάξει τον υπολογισμό των επιτοκίων που χρεώνει καθώς η επιθετική νομισματική χαλάρωση ανά τον κόσμο απειλεί να το μετατρέψει σε αρνητικό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, αργά το βράδι της Παρασκευής, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι υιοθετεί κατώτατο όριο 0,05% στο επιτόκιο των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (Special Drawing Rights), της δικής του διεθνούς ισοτιμίας.
Η κίνηση του ΔΝΤ δείχνει ότι οι συνθήκες παγκόσμιας χρηματοδότησης είναι πλέον πιο ευνοϊκές από ποτέ, πέντε χρόνια μετά τη λήξη της Μεγάλης Ύφεσης, οδηγώντας στα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία του ταμείου.
Οι μειώσεις επιτοκίων, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού και οι προβλέψεις για τη συνέχεια από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συνεχίζουν να αλλάζουν τα δεδομένα στις αγορές, αναγκάζοντας τους συμμετέχοντες να προσαρμόζονται υιοθετώντας νέες πρακτικές.
“Στο πλαίσιο του τρέχοντος περιβάλλοντος επιτοκίων, το επιτόκιο του SDR για την επόμενη εβδομαδιαία περίοδο, που ξεκινά τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου θα καθιερωθεί στο κατώτατο όριο του 0,05%, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.
Το SDR ουσιαστικά είναι ο τόκος που πληρώνει το ΔΝΤ στα κράτη – δανειστές του για τη χρήση των κεφαλαίων τους. Εν συνεχεία, το Ταμείο προσθέτει ένα περιθώριο για να υπολογίσει το ύψος των τόκων στας δάνεια που δίνει στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Η αλλαγή διασφαλίζει ότι οι δανειστές θα έχουν μια μικρή θετική απόδοση και θα αυξάνουν οριακά το κόστος για τους δανειζόμενους.
Το επιτόκιο υπολογίζεται ως σταθμισμένος μέσος όρος των επιτοκίων τριμήνου σε ευρώ, γεν, δολάριο και στελίνα. Μετά τη διατήρηση σε θετικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, το “καλάθι” παρ’ ολίγον να γυρίσει σε αρνητικά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και την κίνηση της ΕΚΤ προς αρνητικά επιτόκια και τις συνεχείς κινήσεις χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Ο τελευταίος υπολογισμός του ήταν στο 0,03% ενώ η πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ. Δεν υπάρχει νομική βάση στο καταστατικό του Ταμείου για αρνητικά επιτόκια και θα δημιουργοήσε μια παράξενη κατάσταση, στην οποία οι πιστωτές θα πλήρωναν για να δανείσουν χρήματα στο ΔΝΤ και θα “πάγωνε” την αγορά SDRs καθώς καμία χώρα δεν θα είχε λόγο να συμμετάσχει.