Το sell off σε όλες τις αγορές είναι η μεγάλη ευκαιρία για τους fund managers που έχουν «παρκάρει» χρήματα
Εδώ και δύο χρόνια, η αγορά των junk bonds, δηλαδή των ομολόγων που υποτίθεται ότι επιβραβεύουν τους επενδυτές με μεγαλύτερες αποδόσεις για το εντονότερο ρίσκο που αποδέχονται, δίνει κάθε άλλο παρά υψηλές αποδόσεις.
Για αυτό και οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων συσσωρεύουν μετρητά, ελπίζοντας σε ένα sell off, που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στην αγορά.
Μετά το χειρότερο ξεπούλημα των τελευταίων τριών ετών, αρχίζουν να κοιτάζουν την αγορά με ενδιαφέρον.
Κολοσσοί των επενδύσεων, από την Pacific Investment Management Co. (PIMCO) έως την Blackstone Group, δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αγοράσουν εταιρικά ομόλογα με χαμηλές πιστοληπτικές αξιολογήσεις, αφότου οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους τουλάχιστον (οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται όταν οι τιμές τους υποχωρούν).
Οι διαχειριστές αυτοί αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες, αφότου συσσώρευσαν τα περισσότερα μετρητά των τελευταίων τριών ετών.
«Τα εταιρικά ομόλογα είναι για αγορά σε αυτά τα επίπεδα, ειδικά τα υψηλών αποδόσεων», λέει ο Mark Kiesel, ένας από τους διαχειριστές του ύψους 202 δισ. δολαρίων Total Return Fund, της PIMCO.
Στην Blackstone, ο διευθύνων σύμβουλος Stephen Schwarzman είπε σε επενδυτές της εταιρίας του ότι η ύψους 70,2 δισ. δολαρίων μονάδα ομολόγων της είναι έτοιμη να κάνει «τσιμπούσι» στην αγορά των χαμηλότερης αξιολόγησης εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη (ουσιαστικά στα junk bonds), καθώς «περίμενε υπομονετικά για κάτι κακό να συμβεί».
Και αυτό το κακό συνέβη, όταν οι ανησυχίες για την πολύ χαμηλή ανάπτυξη στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες οικονομίες έφεραν στην επιφάνεια σενάρια για νέα κρίση.
Το sell off σε όλες τις αγορές ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τους fund managers, οι οποίοι είχαν «παρκάρει» τα χρήματά τους κυρίως σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, περιμένοντας για την κατάλληλη στιγμή, ώστε να αγοράσουν τίτλους που δίνουν σαφώς μεγαλύτερες αποδόσεις, σε τιμές ευκαιρίας.
Η μέση απόδοση στα junk ομόλογα των διεθνών εταιρειών αυξήθηκε αυτές τις ημέρες κοντά στο 6,7%, ήταν δηλαδή κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό του 5,64% που είχε σημειώσει τον Ιούνιο.
Τα ομόλογα αυτά δίνουν 5,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες αποδόσεις έναντι των κρατικών, με τη σχετική διαφορά να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013 και να έχει αυξηθεί κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο. Η αγορά είχε να σημειώσει τόσο μεγάλη κίνηση από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, το 2011.
Η TCW Group, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 145 δισ. δολαρίων, περίμενε το sell off για να αγοράσει και σύμφωνα με τα στελέχη της, έχει ήδη αρχίσει να κάνει κάποιες επιλεκτικές κινήσεις. Αλλά και τα hedge funds Oaktree Capital Group, Ares Management και Fortress Investment Group ξεκινούν νέα distressed debt funds, για να αγοράσουν κυρίως ομόλογα εταιριών που βρίσκονται σε καθεστώς χρεοκοπίας ή κοντά σε αυτό.
«Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αγοράζουμε», λέει ο Jeff Peskind, που διαχειρίζεται ένα distressed debt fund με 1,3 δισ. δολάρια σε κεφάλαια, για λογαριασμό της Phoenix Investment Adviser LLC.
«Τα ομόλογα έχουν πέσει σε τιμές όπου έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικά ελκυστικά».
Τα junk ομόλογα έδιναν μέση ετήσια απόδοση 19% μετά την κρίση του 2008, όμως φέτος, προσφέρουν τα χαμηλότερα κέρδη των τελευταίων έξι ετών.
Ο δείκτης Bank of America Merrill Lynch Global High Yield Index έχει πέσει κατά 2,76% από τις 30 Ιουνίου.