«Η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους δεκαοχτώ μήνες προσπαθεί, μ’ ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα, να αντιμετωπίσει την κρίση. Με περικοπές μισθών και συντάξεων, που είναι πολύ επώδυνες για τους πολίτες και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων και το νέο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Ήδη είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα. Μέσα σε ένα χρόνο το έλλειμμα μειώθηκε περισσότερο από έξι μονάδες», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Βουλγαρίας «Κάπιταλ».
Ο κ. Δρούτσας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του διεθνούς οίκου Moody’s, για μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τονίζει ότι “πρέπει καταρχήν να τεθεί το ερώτημα ποια είναι η νομιμοποίηση αυτών των διεθνών οίκων αξιολόγησης.
Η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες αξιολογήσεις, που εν μέρει είναι ακατανόητες και άδικες, ενώ τίθεται και το ερώτημα για το χρονικό σημείο, το οποίο επιλέγεται για την ανακοίνωση αυτών των αξιολογήσεων” και προσθέτει: “η Ελλάδα εφαρμόζει πολύ αποτελεσματικά αυτά που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της, κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι. Βλέπουμε, όμως, ότι μόνο οι διεθνείς αγορές δεν αντιδρούν θετικά. Γιατί; Είναι εμφανές, ότι δεν πρόκειται για μια κατεξοχήν ελληνική κρίση. Και η ΕΕ πρέπει να στείλει πειστικά μηνύματα στις αγορές, προκειμένου να τις καθησυχάσει.”
Ο υπουργός Εξωτερικών μιλά και για το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Επισημαίνει ότι «είναι προς όφελος της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία των ενεργειακών διαδρομών» και σημειώνει ότι «χώρες σαν την Ελλάδα και τη Βουλγαρία έχουν την ευκαιρία να παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στο παιχνίδι των ενεργειακών προμηθειών».
Προσθέτει, επίσης, ότι υπάρχει μόνιμη επαφή μεταξύ της Σόφιας και της Αθήνας, η οποία σέβεται την ευαισθησία της βουλγαρικής πλευράς για τις περιβαλλοντολογικές πτυχές του σχεδίου και τονίζει ότι η ελληνική πλευρά θα περιμένει την ολοκλήρωση της περιβαλλοντολογικής μελέτης (του αγωγού -σ.σ.) και θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειές της, στη βάση της ανάλυσης των αποτελεσμάτων της μελέτης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο κ. Δρούτσας, απαντά ότι πρέπει να τερματισθεί η βία και να γίνει σεβαστή η βούληση του λιβυκού λαού, επισημαίνει την ανάγκη διατήρησης ενιαίας στάσης της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση των εξελίξεων στη χώρα και υπογραμμίζει ότι «η στρατιωτική επέμβαση αποτελεί πάντα το έσχατο μέσο».
«Δεν μπορούμε για πολύ ακόμα να παρακολουθούμε αποστασιοποιημένοι την άσκηση βίας στους πολίτες της χώρας. Η ΕΕ πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα επ’ αυτού», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών.