Ο CEO του Ομίλου Food Fund International Johnny Tomazos μιλά για το εγχείρημα της ελληνικής κουζίνας στις ακτές του Ντουμπάι
Τι και αν απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον τόπο καταγωγής του, ο νεαρός Ελληνοκύπριος Johnny Tomazos βρήκε τρόπο να ξεδιπλώσει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο αφού πριν λίγες ημέρες εγκαινίασε το ελληνικό εστιατόριο στο νέο υπαίθριο εμπορικό κέντρο στις ακτές του Ντουμπάι, προσφέροντας μοναδική θέα στον Αραβικό Κόλπο.
«Η αυθεντική ελληνική κουζίνα διένυσε τη διαδρομή από την Ελλάδα έως τα τραπέζια του νέου εστιατορίου Eat Greek στο Ντουμπάι», γράφει o ιστότοπος arabnews, επιφυλάσσοντας θερμή κριτική στο νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του πολύ πετυχημένου εστιάτορα.
Το «Εat Greek» ανήκει στον όμιλο Food Fund International, που ίδρυσε πριν από μία δεκαετία ο Costa Tomazos, o oποίος ξεκίνησε να ασχολείται με το χώρο της εστίασης τη δεκαετία του΄’70, ανοίγοντας μια από τις πρώτες αλυσίδες steakhouse στη Νότια Αφρική.
Γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα από τους πιο πετυχημένους εστιάτορες της χώρας, καταφέρνοντας να επεκτείνει την αλυσίδα εστιατορίων του σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Βρετανία.
Σήμερα, υπό την ηγεσία του γιου του και CEO της εταιρείας, Johnny Tomazo, ο όμιλος (στον οποίο ανήκουν επίσης τα εστιατόρια The Meat Company, Tribes και Βentley) διευρύνει τις δραστηριότητες του σε ακόμη περισσότερες αγορές, λανσάροντας κι άλλα fusion brands.
Κόντρα στο ρεύμα
Όλως παραδόξως, τα ελληνικά εστιατόρια σπανίζουν στο Ντουμπάι, σε αντίθεση με την υπόλοιπη μεσογειακή κουζίνα, καθώς αφθονούν τα γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά restaurants.
«O πατέρας μου συζητούσε αυτό το concept τα τελευταία έξι χρόνια και περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη τοποθεσία για να ανοίξουμε. Είναι μέσα στην καρδιά μας, επισκεπτόμαστε την Ελλάδα όλη την ώρα. Ξέρουμε την ελληνική κουζίνα», λέει ο 29χρονος Ελληνοκύπριος Johhnny Tomazos στην ηλεκτρονική εφημερίδα The National, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Νότια Αφρική.
«Mας αρέσει να πηγαίνουμε ενάντια στο ρεύμα», προσθέτει. «Υπάρχει μία τάση για εισαγωγή franchises εδώ και μία έλλειψη ελληνικών μοντέρνων εστιατορίων, που δεν ακολουθούν το στερεότυπο των μπλε τραπεζιών που βλέπουμε στη Σαντορίνη. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι είμαστε τρελοί που θέλουμε να αναπτύξουμε ένα ελληνικό concept. Aυτός μας ιντρίγκαρε επειδή ξέραμε ότι θα ήταν κάτι διαφορετικό και ασυνήθιστο».
Η Κέρκυρα και ο…Μποτρίνι
Η ιδέα του «Eat Greek» γεννήθηκε κατά τη διάρκεια διακοπών της οικογένειας στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα σε ένα δείπνο στο βραβευμένο με Michelin εστιατόριο Εtrusko, ο Ελληνας σεφ του οποίου Θοδωρής Ρουβάς βρίσκεται πλέον στο τιμόνι του Eat Greek.
«O άνθρωπος που μας σέρβιρε ήταν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ο Εκτορας Μποτρίνι. Του είπαμε: Ας φέρουμε την καινοτομία και τις μυρωδιές σου στο Ντουμπάι με οικονομικές τιμές”, θυμάται ο Τomazos. “Eνθουσιάστηκε κι έτσι τον διορίσαμε σύμβουλο. Πήραμε τον σεφ του, ενώ και η sous chef είναι επίσης Ελληνίδα. Στην πραγματικότητα, επτά μέλη του προσωπικού μας είναι Ελληνες. Ηθελαν να δώσουν μία άλλη νότα στο ελληνικό φαγητό και να το κάνουν πιο συναρπαστικό».
Ανέγγιχτες παραδόσεις
Ωστόσο, υπάρχουν και όρια στις αλλαγές, καθώς ορισμένες παραδόσεις πρέπει να παραμένουν ανέγγιχτες. Όπως για παράδειγμα ο μουσακάς, το αγαπημένο φαγητό του Tomazo που παραμένει όπως το έφτιαχνε η γιαγιά του.
«Η ελληνική κοινότητα μας στηρίζει πολύ, κάνοντας συνεχώς διάφορες προτάσεις. Χρειάζεται λίγο παραπάνω ρίγανη, λέει ένας. Ένας άλλος φίλος με φώναξε για να μου πει ότι τα χόρτα πρέπει να σερβίρονται ζεστά και όχι κρύα. Το φαγητό είναι μέσα στην καρδιά τους», τονίζει ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας.
«Το Eat Greek είναι σύμβολο της ελληνικής κοινότητας. Από τη στιγμή που ανοίξαμε και πάμε καλά, θα επεκταθούμε περαιτέρω στο Ντουμπάι, στο Aμπου Ντάμπι και το Λονδίνο.
Ωστόσο, κανένα Eat Greek δεν θα είναι ίδιο με το άλλο. Κάθε ένα θα έχει διαφορετικό ντεκόρ και μενού. Στην πραγματικότητα, θέλουμε να ανοίξουν και άλλα ελληνικά εστιατόρια εδώ για να διαδοθεί η ελληνική κουζίνα».