Για τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης στην Ευρώπη προειδοποιεί ο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor’s, Πολ Σερντ, και ζητά από την ΕΚΤ μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική.
«Υπάρχει ο προφανής κίνδυνος μιας νέας ύφεσης στην Ευρώπη», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς την οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche ο Πολ Σερντ, προσθέτοντας ότι «οι οικονομικές συνθήκες είναι ανησυχητικές». Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard&Poor’s παραπέμπει στον χαμηλό πληθωρισμό, στην αναιμική ανάπτυξη και στο υψηλό ποσοστό της ανεργίας στην ζώνη του κοινού νομίσματος. «Για την ευρωζώνη αναμένουμε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1% φέτος και του 1,4% το 2015», λέει ο οικονομολόγος.
Αυτό που ανησυχεί τον Σερντ αλλά και άλλους οικονομολόγους είναι οι εξελίξεις στη Γερμανία, οι οποίες δεν είναι ευχάριστες. «Η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας. Οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε να αποτραπεί μια νέα ύφεση. Μια κρίση δεν προκύπτει εν μία νυκτί, αλλά συνιστά μια σταδιακή διαδικασία», επισημαίνει ο αμερικανός οικονομολόγος.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Πολ Σερντ υπενθυμίζει ότι η αποστολή της ΕΚΤ δεν είναι μόνο η σταθερότητα των τιμών. «Στις ευρωπαϊκές συνθήκες αναφέρεται ότι η ΕΚΤ θα πρέπει με την νομισματική της πολιτική να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ. Και αυτοί οι στόχοι είναι η πλήρης απασχόληση καθώς και η κοινωνική και οικονομική συνοχή της Ευρώπης», λέει ο οικονομολόγος, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για το γεγονός ότι αυτή η πτυχή των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο.
Με το ποσοστό του πληθωρισμού να κινείται στο 0,3% και την ανεργία στο 11% είναι σαφές ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να επιτύχει τους στόχους της. «Θα πρέπει να παρέμβει επιθετικότερα», λέει χαρακτηριστικά ο Πολ Σερντ, διευκρινίζοντας ότι «η ποσοτική χαλάρωση είναι αναγκαία». Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Standard&Poor’s, «σε αντίθεση με την αμερικανική Fed, η ΕΚΤ τηρεί επιφυλακτική στάση όσον αφορά την επέκταση του ισολογισμού της». Ωστόσο, με την απόφασή της να προβεί στην αγορά τιτλοποιημένων δανείων, η «ευρωτράπεζα» αποφάσισε «να αλλάξει πορεία», σημειώνει ο Σερντ.
Την άποψη ότι οι «αρνητικές ειδήσεις» θα πληθύνουν το επόμενο διάστημα, εξαιτίας της ολοκλήρωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed, εκφράζουν και οι Φρανκ Στόκερ και Χόλγκερ Τσέπιτς στην Die Welt. Οι γερμανοί οικονομικοί συντάκτες δεν θεωρούν ιδιαίτερα πιθανόν ένα QE4 από την πλευρά της Ουάσιγκτον σε περίπτωση θεαματικών πτώσεων στα χρηματιστήρια. Και αυτό γιατί ο πραγματικός στόχος της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ -με τη διάθεση σε διάστημα 5 ετών άνω των 3 τρις δολαρίων- ήταν η μείωση της ανεργίας, η οποία, στο μεταξύ, έχει επιτευχθεί. «Ίσως αυτή τη φορά η βοήθεια να έλθει από μια άλλη πλευρά» επισημαίνουν οι Φρανκ Στόκερ και Χόλγκερ Τσέπιτς. «Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν πως σύντομα η ΕΚΤ θα κάνει ότι έκανε η Fed τα τελευταία έξι χρόνια: νομισματική πολιτική με την εκτύπωση χρήματος.