Για το νέο και ουσιαστικό ρόλο που πρέπει και «οφείλει» να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προώθηση έργων μέσω Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με θέμα, «Συμπράττοντας για την ανάπτυξη», της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Μηταράκης τόνισε απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα σταθεί δίπλα τους «αρωγός και συμπαραστάτης, προκειμένου να μεταφέρει την τεχνογνωσία και τις καλές πρακτικές που διαθέτει για τα έργα ΣΔΙΤ, στους δήμους και τις περιφέρειες», ενώ προανήγγειλε την υλοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν επιφορτιστεί με τα έργα ΣΔΙΤ.
Επιπλέον όπως τόνισε, η ειδική γραμματεία ΣΔΙΤ, θα συνδράμει τους ΟΤΑ σε όλη τη διαδικασία δημοπράτησης των έργων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε στην ομιλία του την πεποίθησή του ότι «ο ΕΝΦΙΑ, πρέπει να πάψει να έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα και να αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα» και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «θα πρέπει να εισπράττεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Με αυτό τον τρόπο, όπως εξήγησε «θα μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ορίζει το ύψος του φόρου ανάλογα με τις ανάγκες που έχει και ανταποκρίνεται στο σημαντικό κοινωνικό έργο που έχει αναλάβει» ενώ «ο πολίτης θα επιλέγει τι δήμο θα θέλει, ανάλογα με τους φόρους που θα πληρώνει και ποιον επικεφαλής της αυτοδιοίκησης θέλει.
Μόνο έτσι ο φόρος των ακινήτων θα αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα».
Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση των απαιτούμενων χρόνων αδειοδότησης, που όπως τόνισε «πλέον πλησιάζουν τον μέσο όρο των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών», ενώ υπενθύμισε ότι «σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, η χώρα σταδιακά γίνεται πόλος έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος και τα τελευταία δύο χρόνια έχει προσελκύσει επενδύσεις αξίας 37,6 δισ. ευρώ».
Σημειώνοντας, εξάλλου, ότι τα ελληνικά έργα ΣΔΙΤ, έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που τα καθιστούν πρωτοποριακά και μοναδικά στην Ευρώπη, τόνισε ότι «είναι τα μόνα έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη, που η χρηματοδοτική συμμετοχή του δημοσίου γίνεται μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων των Διαρθρωτικών Ταμείων, όπως το πρόγραμμα JESSICA.
Επίσης, για πρώτη φορά συμμετέχει σε έργα ΣΔΙΤ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία» είπε.
Ανέφερε δε ότι μία ακόμα καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, είναι πως το δημόσιο δεν προπληρώνει το μερίδιό του στο έργο, αλλά η αποπληρωμή γίνεται με την παραλαβή και στη βάση ενός λεπτομερούς μηχανισμού αξιολόγησης της ποιότητας.
Υπογράμμισε δε ότι «σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στη παράδοση του έργου, ο ανάδοχος επιβαρύνεται με αρκετά υψηλό πρόστιμο για κάθε ημέρα καθυστέρησης».
Μιλώντας δε για τα έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, τόνισε ότι στο πρώτο εξάμηνο φέτος υπογράφηκαν τρεις συμβάσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ και γνωστοποίησε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2015 αναμένεται η υπογραφή άλλων εννέα συμβάσεων ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ.
Το τελευταίο 24μηνο έχουν εγκριθεί από τη Διϋπουργική Επιτροπή για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) 15 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 23 έργων που βρίσκονται στη φάση υλοποίησης ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που γίνονται μέσω ΣΔΙΤ, τονίζοντας ότι «τρέχουν 13 έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την επικράτεια, ύψους 1,5 δισ. ευρώ που αφορούν το 70% του ελληνικού πληθυσμού».
Οι πρώτες περιοχές με ανάδοχο είναι η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, η Δυτική Μακεδονία, οι Σέρρες και η Ηλεία και σύντομα θα έχουμε και στην Αλεξανδρούπολη, ανέφερε.
Στην εκδήλωση μίλησε ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Ματζούφας, ενώ το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.