Διχασμένη παραμένει η Ευρώπη απέναντι στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να στηρίξει την οικονομία της, την ώρα που η περιοχή κινδυνεύει με μια νέα ύφεση. Γαλλία και Ιταλία θέλουν περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, συνειδητοποιώντας ότι η μονοδιάστατη λιτότητα οδηγεί μοιραία στη συρρίκνωση των οικονομιών τους. Όμως, η Γερμανία επιμένει στο δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με αποτέλεσμα Μιλάνο και Παρίσι να δεσμεύονται για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα τους δοθεί μία πίστωση χρόνου.
Όμως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ήταν σαφής κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τους ηγέτες της Ευρωζώνης. «Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική», τους είπε. «Αποφύγαμε την κατάρρευση του ευρώ με κοινή προσπάθεια. Τώρα, η εστίασή μας πρέπει να στραφεί στην κοινή δράση και πάλι, για να αποφύγουμε την επιστροφή στην ύφεση». Και απεύθυνε έκκληση για μια στρατηγική με συνοχή για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις.
Και ενώ στην Ευρώπη γίνεται πλέον κατανοητή η ανάγκη για επενδύσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη, η Angela Merkel αντιτίθεται σε κινήσεις που θα αυξήσουν τα χρέη και τα ελλείμματα. Όπως φέρεται να διεμήνυσε στους υπόλοιπους ηγέτες, όσες χώρες έχουν χρέος μεγαλύτερο του ΑΕΠ τους δεν θα πρέπει να δανείζονται περισσότερα. Η Merkel είπε ότι οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δίνουν στην Ευρωζώνη περιθώριο κινήσεων, ενώ ένα μείγμα ιδιωτικών επενδύσεων, δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανοίγματος των οικονομιών της Ασίας είναι ο δρόμος προς τα μπροστά.