Από την ΕΕ φοβόταν η Άγκελα Μέρκελ ότι μπορεί να δεχθεί πλήγμα στους εκλογικούς στόχους του κόμματός της, από την Ιαπωνία τη βρήκε… Το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα ανακίνησε την αντίδραση των Γερμανών και την έκφραση της ανησυχίας τους για ανάλογο δυστύχημα στη Γερμανία. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μέρκελ (υπό την πίεση και των Φιλελεύθερων συγκυβερνώντων), έδωσε παράταση ζωής σε 17 πυρηνικούς σταθμούς (μολονότι ο σοσιλαδημοκράτης προκάτοχός της είχε υποσχεθεί την παύση λειτουργίας τους ως το 2020), 4 από τους οποίους βρίσκονται στη Βάδη Βυρτεμβέργη – όπου στις 27 Μαρτίου θα λάβουν χώρα περιφερειακές εκλογές…
Το δυστύχημα της Ιαπωνίας χτύπησε συναγερμό στη γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο «κρίσης», μίλησε τηλεφωνικά με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και έκανε δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση για να διαβεβαιώσει τους Γερμανούς ότι «οι γερμανικοί σταθμοί είναι ασφαλείς και δεν επηρεάζονται ούτε από σεισμούς, ούτε από παλιρροιακά κύματα». Η κ.Μέρκελ διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες της, επίσης, ότι θα επανεξεταστούν «με μεγεθυντικό φακό» οι προδιαγραφές ασφαλείας των αντιδραστήρων και σημείωσε πως θα προτείνει «ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο» επί του θέματος.
Παρά ταύτα, στην περιοχή Βάδης Βυρτεμβέργης, όπου οι δύο από τους τέσσερις αντιδραστήρες είναι παλαιάς τεχνολογίας, 60.000 άνθρωποι δημιούργησαν μιαν ανθρώπινη αλυσίδα 45 χλμ., από την Στουτγάρδη ως τη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Το θέμα, εκτιμάται από τους αναλυτές, ότι θα προσδώσει εκλογικά οφέλη στους Πράσινους που εδώ και έξι μήνες το έχουν αναδείξει κατά προτεραιότητα στην προεκλογική τους ατζέντα και οι οποίοι δείχνουν να συγκεντρώνουν κάπου 20% των ψήφων.
«Τώρα ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη φύση, η φύση μας κυβερνά» είπε η αρχηγός των Πρασίνων Ρενάτε Κενάστ, ενώ την άποψη ότι «είμαστε απροστάτευτοι μπρος στους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας,την οποία πρέπει να εγκαταλείψουμε το συντομότερο δυνατόν» εξέφρασε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκαμπριέλ, ζητώντας την επαναξιολόγηση των ενεργειακών θεμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.
Ταυτόχρονα, η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται την επίθεση ακόμη και των κυβερνητικών της εταίρων για τα αποτελέσματα της συνόδου Κορυφής. «Μια κυβερνητική πλειοψηφία στην έγκριση των αποτελεσμάτων της συνόδου Κορυφής δεν είναι βεβαία» προειδοποίησε Φιλελεύθερος βουλευτής, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης αποκλίνουν από τη γραμμή που είχε υιοθετήσει η κοιονοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, FDP.
Η δυνατότητα επαναγοράς των ομολόγων χαρακτηρίσθηκε «σοβαρό λάθος», ενώ και έτερο στέλεχος του κυβερνητικού συνασπισμού (ο Αλεξάντερ Φάνκ) τόνισε πως «τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και δημιουργούν ρήγμα στη γραμμή που είχε διαμορφώσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Στη Γαλλία, επίσης, το πυρηνικό δυστύχημα της Ιαπωνίας προκαλεί την ενεργοποίηση των δυνάμεων που τάσσονται κατά της πυρηνικής ενέργειας. «Είναι ασυνείδητοι όσοι συνεχίζουν να μιλούν για την πυρηνική ενέργεια», «οι Γιαπωνέζοι είναι εξίσου δυνατοί με μας στην τεχνολογία, να κλείσουμε προοδευτικά τους αντιδραστήρες», «η Ιαπωνία έβαλε τέρμα σε μια συζήτηση 25 χρόνων» υποστηρίζεται σχετικά, ενώ οργανώνεται διαδήλωση στο Παρίσι και κινητοποιούνται τα δίκτυα στην Ιταλία και την Αυστραλία.
Όπως αναφέρεται σχετικά, από τους 440 πυρηνικούς αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι, ανά τον κόσμο, παράγεται περίπου το 15% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού. Στα τέλη του 2009 είχε αναγγελθεί ότι κάπου 60 νέοι αντιδραστήρες βρίσκονταν υπό κατασκευή, ενώ η κυβέρνηση Κάμερον είχε ήδη αναγγείλει την πρόθεσή της να εμπλακεί στην πυρηνική ενέργεια εγκαταλείποντας τα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο βρετανός υπουργός Ενέργειας αντιδρώντας στις εμφανείς ανησυχίες του κόσμου δήλωσε πως ζήτησε από τους ειδικούς μια έκθεση για τις επιπτώσεις του Ιαπωνικού δυστυχήματος, τονίζοντας πως η βρετανική τεχνολογία είναι διαφορετικήκαι ότι πάντως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πάσχει από σεισμούς… «Πώς μπορείτα να αποκλείσετε εντελώς το ανθρώπινο λάθος ή μια φυσική καταστροφή;» ήταν το αντεπιχείρημα των Πράσινων, ενώ στον βρετανικό δημόσιο διάλογο αναδεικνύεται και το θέμα του οικονομικού κόστους.
Στην Ιταλία τέλος, το δυστύχημα της Ιαπωνίας θα επηρεάσει καθοριστικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (που πρόκειται να λάβει χώρα εντός του προσεχούς τριμήνου) και αφορά την επέκταση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας…