Στα κρύα του λουτρού βρέθηκε η Ιρλανδία στη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ενώ έντονο φραστικό επεισόδιο υπήρξε μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας και του Γάλλου πρωθυπουργού Ν. Σαρκοζί.
Το επεισόδιο δείχνει εν πολλοίς πως λειτουργεί η ΕΕ, κυρίως όταν μπαίνουν χρηματικά ποσά στο τραπέζι με αποτέλεσμα να μην επωφεληθεί η Ιρλανδία όπως η Ελλάδα, από τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού στα δάνεια 85 δισ. ευρώ που λαμβάνει από την ευρωζώνη με επιτόκιο 5,8%.
Στην παρθενική εμφάνισή του σε ευρωπαϊκό συμβούλιο, ο νεοεκλεγείς Ιρλανδός πρωθυπουργός, με τον αέρα της νωπής λαϊκής εντολής, εμφανίστηκε αμετακίνητος στις πιέσεις των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών. Η Ιρλανδία επιβάλλει φόρο στις επιχειρήσεις 12,5%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 23% και στη Γερμανία και τη Γαλλία ακόμη υψηλότερος.
Ο Σαρκοζί ζήτησε από τον Εντα Κένι να αυξήσει τον φόρο αυτόν αισθητά, χωρίς όμως και να προσεγγίσει τον μέσο όρο της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «όταν ζητάς ευρωπαϊκή βοήθεια, θα πρέπει να κάνεις μια προσπάθεια σύγκλισης με τους υπόλοιπους εταίρους στα φορολογικά έσοδά σου».
– Νικολά Σαρκοζί (πρόεδρος Γαλλίας): «Θα πρέπει να αυξήσεις τον φόρο επί των επιχειρήσεων για να σου δώσουμε σε αντάλλαγμα τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού».
– Εντα Κένι (νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας): «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω κάτι τέτοιο».
– Σαρκοζί: «Δεν αυξάνεις τον φόρο; Δεν θα πάρεις τίποτα!»
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που υποστήριξε η Ιρλανδία» ομολόγησε δημόσια η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία πρόσθεσε με κυνικό τρόπο ότι «θα δώσουμε τη μείωση του επιτοκίου στην Ιρλανδία μόνο όταν θα πάρουμε κάτι ως αντάλλαγμα».
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ
Διπλωµατικές πηγές στις Βρυξέλλες εξέφραζαν την απορία τους για τη στάση του Ε. Κένι, καταλογίζοντάς του ότι «συµπεριφέρεται σαν να µην ξέρει ή όντως δεν ξέρει πώς παίζεται το παιχνίδι». Αλλά «πού θα πάει, θα µάθει», διαφορετικά «θα πρόκειται για αυτοκαταστροφική για τα συµφέροντα της Ιρλανδίας συµπεριφορά».
Το µόνο βέβαιο είναι ότι τις επόµενες δέκα ηµέρες οι συζητήσεις θα είναι «δύσκολες και επίπονες», όπως αναγνωρίζουν Ιρλανδοί και λοιποί Ευρωπαίοι, για την εξεύρεση κάποιας συµβιβαστικής λύσης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου.