Μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα στο κάπνισμα. Η συχνότητα του καπνίσματος παραμένει υψηλή (αφορά το 38% – 40% του γενικού πληθυσμού). Αυτό σε έναν βαθμό μπορεί να αποδοθεί και στην οικονομική κρίση. «Τα χρόνια της κρίσης το κάπνισμα δεν αυξήθηκε, ούτε όμως μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι.
Βέβαια, ο κόσμος είναι περισσότερο ενήμερος και ευαισθητοποιημένος, αλλά τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος δεν είναι ικανοποιητικά. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην κρίση που βιώνουμε. Κάποιος που κατακλύζεται από προβλήματα βιοπορισμού δύσκολα μπαίνει σε διαδικασία διακοπής του καπνίσματος», εξηγεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής.
Ο κ. Τούμπης τόνισε ότι είναι απαράδεκτα υψηλή συχνότητα του καπνίσματος στην Ελλάδα, παρά την πλήρως τεκμηριωμένη βλαπτική του επίδραση. Πρόκειται για σοβαρή εξάρτηση, όπως είπε, για την οποία απαιτείται ειδική θεραπεία.
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) διαθέτει ομάδα εργασίας για τη διακοπή καπνίσματος και τα τελευταία χρόνια εκπαίδευσε πάνω από 1.200 γιατρούς σε αυτόν τον τομέα. Σχεδόν το σύνολο των υπαρχόντων Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος στα Δημόσια και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στελεχώνεται από πνευμονολόγους που έχουν εκπαιδευτεί από την ΕΠΕ.
Η δράση της ΕΠΕ επεκτείνεται και στο τομέα της πρόληψης του καπνίσματος απευθυνόμενη με Ενημερωτικές Εκστρατείες στο ευρύ κοινό και στα παιδιά. Σχετικό δείγμα γραφής αποτελεί η θεατρική παράσταση με τίτλο: «Το παραμύθι της ανάσας», στο οποίο αναπτύσσεται η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και η βλαπτική επίδραση του καπνού. Μια ανάλογη παράσταση δόθηκε την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, 7.00μμ – 7.30μμ από παιδιά του Σχολείου των Ουρσουλινών με σενάριο της Πνευμονολόγου, κ. Δ. Μπουσίου.
Αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο κ. Τουμπής ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο επικείμενο Πνευμονολογικό Συνέδριο, δεν είναι αθώο. Όπως είπε, επιφέρει οξέα προβλήματα όπως είναι η βρογχοσύσπαση, καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει σωματίδια και ουσίες που δεν είναι αθώες. Παράλληλα, τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δεν το αποδέχονται ως μέσον διακοπής του καπνίσματος.