Επιταχυνόμενη βαίνει τους τελευταίους μήνες η πτωτική πορεία που ακολουθεί η ελληνική χαρτοβιομηχανία.
Ο όγκος της παραγωγής του κλάδου τον Ιανουάριο υποχώρησε κατά 8%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ τον τελευταίο μήνα του 2010 είχε σημειωθεί διψήφια ποσοστιαία μείωση της παραγωγής του (-11,1%).
Και αυτό, ενώ το περασμένο έτος σημειώθηκε κάμψη της παραγωγικής δραστηριότητας του κλάδου για τρίτο συνεχόμενο έτος, παρ’ όλο που σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα χαρτοκιβώτια από κυματοειδές χαρτί ή χαρτόνι και οι απορροφητικές πάνες για βρέφη, κατεγράφη άνοδος.
Η συνολική παραγωγή προϊόντων χάρτου στη χώρα μας το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2009, κατά 4,7%, σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 7,1%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 3%, σε σχέση με το 2008. Η πτωτική πορεία εκδηλώθηκε με απότομο ρυθμό μετά το πρώτο τετράμηνο, καθώς σε αυτό το διάστημα η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 1,5% σε ετήσια βάση.
«Το 2011 ξεκίνησε πολύ άσχημα. Όχι μόνο τον Ιανουάριο, αλλά και τον Φεβρουάριο και το πρώτο μισό του Μαρτίου η ζήτηση σημείωσε δραματική πτώση», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κορυφαίας εταιρείας του τομέα των καταναλωτικών προϊόντων χάρτου, η οποία από τον περασμένο Σεπτέμβριο μείωσε από επτά σε πέντε τις ημέρες της παραγωγικής λειτουργίας της, μειώνοντας κατά μία τις βάρδιες της. Ο όγκος των πωλήσεων της εν λόγω εταιρείας το 2010 συμπιέστηκε σε περίπου 35.000 τόνους, ενώ ανερχόταν σε 50.000 τόνους ως το 2008.
Οι αρνητικές μεταβολές που σημειώνονται στην εγχώρια παραγωγή προϊόντων χάρτου μετά το πρώτο τετράμηνο του 2010 αντανακλούν, σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, αφενός την περιστολή των εγχώριων καταναλωτικών δαπανών σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης ειδών συσκευασίας σειράς βιομηχανικών προϊόντων και της γενικότερης οικονομικής δραστηριότητας και, αφετέρου, τη διεύρυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας ορισμένων επιχειρήσεων.
Τα συνολικά έσοδα των εταιρειών του κλάδου εκτιμάται ότι μειώθηκαν οριακά το 2010 (-0,6%), με ρυθμό χαμηλότερο αυτού της παραγωγής, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών της χαρτομάζας και, κατά συνέπεια, των τιμών των τελικών προϊόντων. Αρνητικές είναι εξάλλου οι προβλέψεις που γίνονται για την κερδοφορία, καθώς εκτιμάται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν ζημιές. Σημαντική πτώση παρουσιάζει εξάλλου η απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2009 ως το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ο αριθμός των εργαζομένων περιορίστηκε από 11.152 άτομα σε 7.084 άτομα, δηλαδή κατά 4.068 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 36,5%.
Επί συνόλου 14 κατηγοριών προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2009, παρουσιάζουν μόνο τέσσερις (28,6% του συνόλου), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 10 (71,4%), που εμφανίζουν πτώση.
Όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 αυξήθηκε η παραγωγή του υποκλάδου των χαρτοκιβωτίων και κουτιών από κυματοειδές χαρτί ή χαρτόνι, στον οποίο δραστηριοποιούνται κυρίως οι επιχειρήσεις SCA Packaging, El Pack, ΠΑΚΟ, ΒΙΣ και Αγροπάκ, κατά 8,45%.
Επίσης, στον υποκλάδο που παράγει απορροφητικές πάνες για βρέφη και παρόμοια είδη υγιεινής από χαρτί και στον οποίο δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο η εταιρεία ΜΕΓΑ, κατεγράφη αύξηση 53,65%, προφανώς λόγω μεγάλης ποσοστιαίας ανόδου των εξαγωγών και παράλληλης υποκατάστασης εισαγομένων από εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα. Η παραγωγή χάρτινων σάκων αυξήθηκε κατά 0,6%, ενώ επαναδραστηριοποιήθηκε παραγωγικά ο ανενεργός κατά το 2009 υποκλάδος της παραγωγής λοιπών ειδών από χαρτί για οικιακή ή νοσοκομειακή χρήση, που αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία.
Συγχρόνως, όμως, μειώθηκε η παραγωγή του πρωτογενούς χαρτιού για χαρτί υγείας και άλλα προϊόντα κατά 16,8%, του πολύπτυχου χαρτιού χωρίς επίχριση κατά 45,3% και του μη επιχρισμένου χαρτιού κατά 3,9%, των πτυσσόμενων χαρτοκιβωτίων από μη κυματοειδές χαρτί ή χαρτόνι κατά 22,9%, των μαντιλιών και πετσετών για τον καθαρισμό από παρασκευάσματα καλλωπισμού κατά 29,6% και των βιβλίων μητρώων, λογιστικών βιβλίων, κλασέρ, εντύπων προς συμπλήρωση και άλλων ειδών γραφικής ύλης κατά 5%.
Παράλληλα, η μείωση ήταν 8,8% στο χαρτί υγείας και 29,1% στις χαρτοπετσέτες και τα ρολά κουζίνας στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων tissue, όπου δραστηριοποιούνται κυρίως οι επιχειρήσεις Αθηναϊκή Χαρτοποιία, Georgia Pacific, Χαρτοποιία Θράκης, Πατραϊκή Χαρτοποιία και Χαρτοποιία Κομοτηνής.
Επίσης, κατεγράφησαν μειώσεις 23,3% στον τομέα των φακέλων και 1,95% στην παραγωγή σερβιετών και ταμπόν υγείας από χαρτί και χαρτοβάμβακα.
Η παραγωγή του κλάδου των προϊόντων χάρτου αντιστοιχεί κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 2,3% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.