Οι κεφαλαιακές ανάγκες 9,7 δισ. ευρώ των ιταλικών τραπεζών εμπνέουν ανησυχίες για το μοντέλο διάσωσης που θα επιλεγεί
Ανησυχία εξακολουθεί να εμπνέει η κατάσταση των μεγαλύτερων αλλά και των παλαιότερων τραπεζών της Ιταλίας, γεννώντας φόβους ότι μετά και τα αρνητικά αποτελέσματά τους στα stress tests, θα σπρώξουν τη χώρα σε μία τραπεζική διάσωση στα πρότυπα εκείνης της Ισπανίας.
Από τις 13 τράπεζες που βρέθηκαν στη μαύρη λίστα της ΕΚΤ, οι 9 ήταν ιταλικές, εμφανίζοντας συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες 9,7 δισ. ευρώ. Μόνο τέσσερις από αυτές, ωστόσο, δεν έχουν καλύψει τις ανάγκες αυτές από τις αρχές του έτους.
Η Banca Monte dei Paschi di Siena, που είναι η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου και η τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας, βρέθηκε να έχει τη μεγαλύτερη «τρύπα» στα κεφάλαιά της, ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Οι άλλες τράπεζες, που ωστόσο εμφανίζουν μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες είναι η Banca Popolare di Milano, η Banca Carige και η Banca Popolare di Vicenza.
Η BMPS προσέλαβε τις Citigroup και UBS για να τη συμβουλέψουν γύρω από τις στρατηγικές επιλογές της. Υπήρξαν, μεταξύ άλλων, σενάρια για μια πιθανή συγχώνευση με την Intesa SanPaolo. Όμως, ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa, Carlo Messina, βλέπει την Monte dei Paschi σαν ένα πρόβλημα για την Ιταλία, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της συγχώνευσης με μία ιδιωτική τράπεζα, που έχει ξένους επενδυτές με ποσοστό 31% στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Οι τέσσερις ιταλικές τράπεζες που απέτυχαν στα stress tests και δεν έχουν καλύψει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων να ενημερώσουν την ΕΚΤ για τα κεφαλαιακά τους σχέδια, και έξι με εννέα μήνες να τα εφαρμόσουν.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δήλωσε ότι η BMPS θα δυσκολευτεί να αντλήσει αρκετά κεφάλαια για να καλύψει τις ανάγκες της μέσα στο χρονικό πλαίσιο που δίνει η ΕΚΤ, χωρίς να λάβει περαιτέρω κρατική στήριξη.
Τα αποτελέσματα των stress tests είναι ξεκάθαρα αρνητικά για την ιταλική οικονομία, σύμφωνα με την Capital Economics. Κατά την άποψή της, ο αριθμός των ιταλικών τραπεζών που εμφανίζουν ανεπαρκή κεφάλαια «προκαλεί ανησυχητικές συγκρίσεις με τις άσχημες επιδόσεις της Ισπανίας στα stress tests του 2011, που τελικά οδήγησαν στην τραπεζική διάσωση με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, τον επόμενο χρόνο».
«Τα κεφάλαια που καλούνται να αντλήσουν οι τράπεζες ίσως να μην είναι αρκετά για να αποτρέψουν την εμφάνιση και άλλων προβλημάτων στο μέλλον. Οι τράπεζες αυτές ενδέχεται να δυσκολευτούν να αντλήσουν και άλλα κεφάλαια ιδιωτικά», σημειώνει η Capital Economics.
Η BMPS έχει ήδη λάβει κρατική διάσωση 4,1 δισ. ευρώ, το 2013, ενώ φέτος άντλησε 5 δισ. ευρώ μέσω μίας αύξησης κεφαλαίου που έγινε με μεγάλο discount.