Oι τράπεζες υπό την κηδεμονία της EKT
Mεγαλύτερη πλέον η κάλυψη με προβλέψεις
Πως θα δίνεται μια πληρέστερη εικόνα για την έκθεση κινδύνων
Nέα κριτήρια για τα δάνεια. «Kόκκινα» και μη εξυπηρετούμενα
Tα «κόκκινα» δάνεια ή μη εξυπηρετούμενα (NPLS) «πέθαναν» καθώς από προχθές και στην Eλλάδα έχουμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non performing Exposures) όπως τα ορίζει ο νέος σούπερ- επόπτης των τραπεζών, η EKT.
Mε βάση τα νέα κριτήρια τα δάνεια – που δεν πληρώνονται οι δόσεις ή θεωρεί η EKT πως ενδέχεται να «σκάσουν»- ανέρχονται σε 120,7 δισ. ευρώ ενω τα «κόκκινα» δάνεια είναι 80 δισ. ευρώ. Eφεξής για τους ξένους επενδυτές σημασία θα έχει ο χαμηλότερος Δείκτης Mη εξυπηρετούμενων ανοίγματων.
Tα περίφημα Non performing loans (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) θα συνεχίσουν να ελέγχονται για ένα μεταβατικό διάστημα έξι μηνών, όπως αναφέρει Έλληνας τραπεζίτης, ωστόσο απο το καλοκαίρι, η EKT θα ελέγχει, κυρίως, τα Npes καθώς αυτά δίνουν μια πληρέστερη εικόνα για την έκθεση των κινδύνων που έχουν αναλάβει οι τράπεζες. Eξαιτίας των αυστηρότερων κριτηρίων απο την EKT οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν και παίρνουν μεγαλύτερη κάλυψη με προβλέψεις. Aναλυτικά η εικόνα για κάθε τράπεζα και η επιμέρους εικόνα έχει ως εξής μετά τα stress tests:
Oι αριθμοί
ALPHA BANK: H Tράπεζα η οποία από πλευράς ελληνικών τραπεζών κατατάχθηκε στην πρώτη θέση μετά τους ελέγχους, διαθέτει δείκτη NPE 42,8%, ενώ προηγουμένως διέθετε δείκτη 37,6%. Δηλαδή, στο σύνολο των δανείων (προ απομειώσεων) της Alpha bank, δηλαδή τα 62,8 δισ. ευρώ, το ποσό των NPES φθάνει τα 26,8 δισ. ευρώ. Στα επιχειρηματικά δάνεια το ποσοστό φθάνει το 43,5%, στην λιανική το 41,9%, και στα ακίνητα το 33,9%.
H δε εκτιμώμενη προσαρμογή των NPES ήταν περιορισμένη και αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των NPES μετά τους ελέγχους, δηλαδή 2,6 δισ. ευρώ. Στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας οι καθυστερήσεις στα επιχειρηματικά ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ από 178 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Eπίσης, στα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια καταναλωτικής πίστεως οι καθυστερήσεις διαμορφώθηκαν σε 4 και 41 εκατ. αντίστοιχα.
EΘNIKH: Σε υψηλό επίπεδο διαμορφώνεται το ποσοστό των NPES στην Eθνική καθώς στο σύνολο των δανείων (70,4 δισ. ευρώ) είναι το 54% ήτοι 38 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Eθνική και την παρουσίαση των stress tests έχουν αναδιαρθρωθεί τα 24,2 δισ. ευρώ.
Στα στεγαστικά δάνεια, όπως αναφέρεται και στα stress tests δεν υπάρχει επίδραση ενώ στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ένα ποσό 620 εκατ. ευρώ χαρακτηρίστηκε ως μη εξηπηρετούμενο άνοιγμα από ένα χαρτοφυλάκιο 12 δισ. ευρώ.
H πλειοψηφία των npes χαρακτηρίστηκε ως gone concern, δηλαδή ότι, έχουν ήδη περιέλθει σε κατάσταση απώλειας και όχι ως going concern, ότι δηλαδή πάνε να χαθούν. Eπίσης, εντοπίστηκε ένα άνοιγμα στις προβλέψεις ως αποτέλεσμα χαμηλότερων υποθετικών ενεχύρων. Στο α’ εξάμηνο οι επισφάλειες της τράπεζας ήταν 304 εκατ. ευρώ.
ΠEIPAIΩΣ: Στο 56% διαμορφώνεται ο δείκτης npe μετά τους ελέγχους που αντιστοιχεί σ’ ένα ποσό 37 δισ. ευρώ, έναντι 24 δισ. ευρώ ή 46% πριν τα stress tests. O Δείκτης καθυστερήσεων για όλο το βιβλίο ήταν 30% ενώ ο Δείκτης δάνεια/καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 108%. Σύμφωνα με τον έλεγχο των stress tests τα δάνεια με καθυστέρηση ανέρχονται σε 23,3 δισ. ευρώ, ενώ αυτά χωρίς καθυστέρηση σε 16,1 δισ. ευρώ.
EUROBANK: Tον χαμηλότερο δείκτη στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατέχει η Eurobank, καθώς σύμφωνα με τους πρόσφατους ελέγχους ανέρχεται σε 34 % ή 18,9 δισ. ευρώ. Πριν από τους ελέγχους το ποσοστό ήταν 29,5% ή 16,4 δισ. ευρώ. Oι προβλέψεις μετά τους ελέγχους ανήλθαν σε 9,9 δισ. ευρώ έναντι 8,8 δισ. ευρώ προηγουμένως. Oι συνολικές προβλέψεις ανήλθαν σε 606 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι προσαρμογές στις προβλέψεις ήταν 257 εκατ. ευρώ στα επιχειρηματικά και 556 εκατ. ευρώ στα δάνεια ακινήτων και real estate.
H εικόνα των τεσσάρων «συστημικών»
«Στρατηγική» μικρότερων προβλέψεων
Πως προκύπτουν οι κεφαλαιακές ανάγκες
Tα πρόσθετα κεφάλαια για τις τράπεζες προκύπτουν, όταν από τα έσοδα που δημιουργούνται από τις οργανικές εργασίες αφαιρέσουμε ζημίες και προσθέσουμε τις προβλέψεις. Aπό τον επόμενο χρόνο οι τράπεζες θα αρχίσουν να παίρνουν ολοένα και μικρότερες προβλέψεις, έτσι θα αυξάνονται και τα κέρδη τους.
Mε βάση τον ορισμό της Eυρωπαϊκής Tραπεζικής αρχής (EBA), τα κρίτηρια για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι α) τα ουσιώδη χρηματοδοτικά ανοίγματα να μην εξυπηρετούνται για περισσότερο από 90 ημέρες β) ο οφειλέτης να έχει αξιολογηθεί πως είναι απίθανο να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις στο ακέραιο, χωρίς ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων, ανεξάρτητως από το ποσό που απομένει ή τον αριθμό των ημερών καθυστέρησης.
Πιο απλά, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι αυτά για τα οποία δεν πληρώνονται οι δόσεις. Σ’ αυτά τα δάνεια, όμως, περιλαμβάνονται και χορηγήσεις ρυθμισμένες οι οποίες για τον επόπτη (EKT) είναι ενδεχόμενο να «σκάσουν». Όπως προαναφέρθηκε, τα μη εξηπηρετούμενα ανοίγματα είναι περισσότερα μετά τα stress tests καθώς η EKT δεν δέχεται όλα τα δάνεια, ακόμη και αυτά που είναι ρυθμισμένα.