Δόθηκε η άδεια από τη ΡΑΕ για τη δημιουργία 150 MW του αιολικού πάρκου. Η εταιρεία του Γιώργου Φειδάκη, στην οποία συμμετέχει και ο Βίκτωρ Ρέστης φουλάρει για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα χερσαία αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άναψε το πράσινο φως στον επιχειρηματία.
Ενέκρινε τα πρώτα 150 MW από τα συνολικά 387 MW, μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει και την ανάπτυξη της διασύνδεσης, που θα μεταφέρει την ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα. «Στόχος μας είναι να… σώσουμε την Αθήνα ενεργειακά και να τονώσουμε την τοπική οικονομία της Εύβοιας», δήλωσε ο Γιώργος Φειδάκης στην «Deal», αφού το εν λόγω έργο θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις απασχόλησης.
Ο επικεφαλής της RF Energy αποκάλυψε πως «επόμενος στόχος της εταιρείας είναι αυτή τη στιγμή η δημιουργία του υποθαλάσσιου καλωδίου, που θα συνδέει την Εύβοια με την Αθήνα και θα μεταφέρει ρεύμα, που θα μπορεί να αντέξει μέχρι και 1.000 MW». Στην υποθαλάσσια διασύνδεση μάλιστα θα συνεργαστούν και άλλοι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι με δραστηριότητα στην ενέργεια, όπως ο όμιλος Κοπελούζου και η Quest Energy του Θεόδωρου Φέσσα, σύμφωνα με τον κ. Φειδάκη.
Ο τελευταίος, δεν παρέλειψε να τονίσει πως «χωρίς τον νέο πρόεδρο της ΡΑΕ, Νίκο Βασιλάκο και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Ραχιώτη, ακόμα θα περιμέναμε την αδειοδότηση του έργου». Με αυτό τον τρόπο για άλλη μια φορά μέμφθηκε την γραφειοκρατία και τις κωλυσιεργίες ορισμένων αρμοδίων Αρχών, που κρατούν δέσμιες ή και διώχνουν τους Έλληνες και ξένους επενδυτές από την Ελλάδα. Το project
Το πάρκο, που βρίσκεται στα όρια του Καλλικρατικού δήμου Καρύστου, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλάνο με προβλεπόμενη ισχύ 387MW, ωστόσο η τύχη των υπόλοιπων 237MW αναμένεται να κριθεί δικαστικά, καθώς υπάρχουν διενέξεις και εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγών από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ουσιαστικά το αιολικό έργο στη Νότια Εύβοια αποτελείται από 11 έργα, για τα οποία θα απαιτηθούν περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.
Έχει εξασφαλιστεί το νόμιμο δικαίωμα χρήσης γης και έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες .Εκτιμάται ότι για 20 χρόνια οι τοπικοί δήμοι θα έχουν ετήσια έσοδα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας διαθέτει περίπου 70 ΜW αιολικών έργων με κατατεθειμένες αιτήσεις για άδεια παραγωγής. Το αιολικό πάρκο αναμένεται να διοχετεύει την παραγόμενη ενέργεια στο διασυνδεδεμένο σύστημα μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης και γι’ αυτό το λόγο το κόστος ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ των πάρκων είναι αρκετά μεγαλύτερο από το μέσο όρο της αγοράς. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό αναμένεται να υπάρξουν και επαφές με το ΔΕΣΜΗΕ, προκειμένου να διευκρινιστούν οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου της διασύνδεσης, το οποίο έχει καταρχήν εγκριθεί. Σύμφωνα με παράγοντες της RF Energy, η αδειοδότηση του πάρκου της εταιρείας στην Κάρυστο συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη και η κατασκευή του έργου θα αναδείξει την εταιρεία μεταξύ των κύριων παικτών της εγχώριας αγοράς αιολικής ενέργειας.
Η RF Energy άλλωστε, η οποία ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια, έχει πετύχει το στοίχημα της πράσινης ενέργειας και το μόνο που χρειάζεται να υπερκεράσει, είναι τους εξωγενείς παράγοντες, όπως τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά της επένδυσης ή τις δημόσιες υπηρεσίες. Το ίδιο άλλωστε αντιμετώπισε η εταιρεία και στη Βόρεια Λήμνο, για να τοποθετήσουν στο ακρωτήριο της Πλάκας 100 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 500 μεγαβάτ. Το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο, όμως, θα πάρει πολύ χρόνο, για να προχωρήσει γιατί «κολλάει» σε επιστημονικές μελέτες, που πρέπει να γίνουν και σε γραφειοκρατικά εμπόδια, καθώς χρειάζεται μεγάλος αριθμός υπογραφών για να ολοκληρωθεί ένα project και συνήθως για ορισμένο χρονικό διάστημα, παραμένουν στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργών.
Ο Γιώργος Φειδάκης δραστηριοποιείται στην πράσινη ενέργεια και με το fund, ΤΑNEO FG RES,ένα αμοιβαίο κεφάλαιο διάρκειας 10 ετών με δυνατότητα επέκτασης για άλλα δύο χρόνια. To πρώτο πράσινο fund επενδύει σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτυχθούν. Οι επιχειρηματικές συμμετοχές θα έχουν το χαρακτήρα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.