Ο χθεσινός και σημερινός ελβετικός τύπος κάνει εκτενείς αναφορές στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης και υπογραμμίζει τις ευνοϊκές για την Ελλάδα αποφάσεις.
Η χθεσινή κυριακάτικη εφημερίδα “ΝΖΖ” της Ζυρίχης γράφει ότι με την επέκταση του μηχανισμού στήριξης των προβληματικών χωρών, οι 17 ηγέτες έστειλαν το μήνυμα ότι καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει. Αυτό το μήνυμα βραχυχρόνια θα σταθεροποιήσει το ευρώ, αλλά μακροχρόνια η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα τεθεί μόνιμα υπό έλεγχο μόνο με τη μείωση αυτού του χρέους και όχι με μεγαλύτερο δανεισμό, όπως υποστηρίζουν αρκετοί οικονομολόγοι, ιδίως στην Αμερική.
Η ίδια εφημερίδα, στο σημερινό φύλλο της, σημειώνει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης ενίσχυσαν το ταμείο στήριξης και αντάμειψαν την Eλλάδα, γιατί θέτει σε τάξη τα του οίκου της, ελαφρύνοντας το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης και αυξάνοντας την περίοδο αποπληρωμής στα 7,5 έτη για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που έλαβε. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, το αίτημα της Ιρλανδίας δεν ικανοποιήθηκε καθώς αυτή δεν ανταποκρίθηκε με μία ” θετική χειρονομία ” στο θέμα των ευνοϊκών για τις επιχειρήσεις φορολογικών συντελεστών της.
Η σημερινή εφημερίδα “Le Temps” γράφει ότι θα φανεί σήμερα από την αντίδραση των αγορών αν επαρκεί το “ανάχωμα” που ανυψώθηκε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου για την άμυνα του ευρώ. Η απόφαση των “17” της ευρωζώνης για ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας και ενίσχυση των πόρων του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας φέρουν τη σφραγίδα της καγκελαρίου Μέρκελ, που επέβαλε τους όρους της για δημοσιονομική πειθαρχία. Η “Le Temps” προσθέτει:
“Η Ελλάδα εξήλθε της συνόδου με μείωση του επιτοκίου στο 4,2% και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου ύψους 110 δισ. ευρώ από 3 σε 7,5 έτη, αντίθετα με την Ιρλανδία, που εισέπραξε αρνητική απάντηση στο αίτημά της για μείωση των επιτοκίων δανεισμού της, αφού δεν το συνόδευε με σημαντικές παραχωρήσεις, όπως ζητούν η Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες της ευρωζώνης”.