Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στον τομέα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας
Την άκρως απογοητευτική εικόνα του 2013 διαδέχτηκε αυτή του τρέχοντος έτους, που στα περισσότερα σημεία της εμφανίζεται κατά πού βελτιωμένη, καθώς η κατάσταση στην συγκεκριμένη Αγορά βαίνει προς την… άκρη του τούνελ.
Παράγοντες της Αγοράς δηλώνουν σαφώς πιο αισιόδοξοι, αλλά και οι τραπεζίτες, αφού οι πιστώτριες τράπεζες έχουν ήδη καταστεί ως ο ισχυρότερος επενδυτής του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας.
Δικαιολογημένη αισιοδοξία
Οι λόγοι της αισιόδοξης προοπτικης είναι πολλοί και σημαντικοί:
Αφενός η αύξηση των τιμών διάθεσης των ψαριών στις διεθνείς Αγορές κατά περίπου 8%-10%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.
Αφετέρου, η συνολική σημαντική υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών, παρά την ανοδική τάση του τελευταίου τριμήνου.
Τέλος, η ένταση των προσπαθειών των ελληνικών εταιρειών για περιορισμό του κόστους και ταυτόχρονη ενίσχυση των ταμειακών ροών.
Μικρό το κακό από τα ευρωπαϊκά αντίποινα προς την Μόσχα
Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, η αλήθεια είναι ότι αυτές εμφάνιζαν μείωση ήδη πολύ πριν την επιβολή τού εν λόγω εμπάργκο.
Σε υποχώρηση οι Τούρκοι
Οι προσδοκίες για την πορεία του κλάδου διαγράφονται θετικότερες για το 2015, κυρίως λόγω των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία, όπου, σε αντίθεση με τα όσα λέγονταν περί δήθεν κυριαρχία της στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια, όλοι τώρα παραδέχονται πως χάνει έδαφος καθημερινά.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του Τούρκου παράγοντα της αγοράς Τολγκά Ουρούκ στην κλαδική ιστοσελίδα Intrafish.com: «Η τουρκική παραγωγή υποχωρεί μέρα με την ημέρα και πρόκειται για μια τάση που επικρατεί κατά την τελευταία διετία.
Αυτόν τον χρόνο θα κλείσει γύρω στους 80.000 μετρικούς τόνους (εκτιμήσεις τρίτων αναλυτών είναι πως το 2012 είχε ξεπεράσει τους 100 χιλ. μετρικούς τόνους) και τον επόμενο χρόνο θα είναι πιθανόν η ίδια».
Κάποιοι άλλοι όμως, πιθανολογούν και νέα υποχώρηση της τουρκικής παραγωγής μέσα στο 2015.
Η ουσία είναι πως οι μονάδες της γειτονικής χώρας επλήγησαν μετά τον τερματισμό της κρατικής ενίσχυσης που ελάμβαναν και τα οικονομικά προβλήματα των εταιρειών ώθησαν τις τουρκικές εταιρείες σε έναν πόλεμο τιμών μέσα στο 2014.
Ευκαιρίες για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια
Σε αντίθεση με την Τουρκία, η ελληνική παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού κατά τα τελευταία 3 με 4 χρόνια φαίνεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 115.000 και 120.000 μετρικών τόνων (σε επίπεδα δηλαδή πολύ υψηλότερα από αυτά της Τουρκίας) και κάποιες εκτιμήσεις θέλουν την ελληνική παραγωγή του 2015 να κινείται στα ίδια επίπεδα με τα φετινά.
Η ουσία είναι πως κάτω από αυτές τις συνθήκες, υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι τιμές των μεσογειακών ψαριών σε τσιπούρα και λαβράκι θα κινηθούν και το 2015 ανοδικά, καθώς η Τουρκία, με μια μειούμενη παραγωγή και με μια ρωσική Αγορά να ανοίγεται στα πόδια της, θεωρείται παράλογο να συνεχίσει τον πόλεμο τιμών στην Ευρώπη.