Μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές με την ηλεκτρονική κάρτα.
Έκρηξη στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στάση αναμονής για τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, αποτυπώνονται αυτή την περίοδο στην αγορά εργασίας. Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Μιχάλης Χάλαρης παραδέχεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Deal» ότι δεν έχει σημειωθεί ρεύμα κατάθεσης αιτήσεων για επιχειρησιακές συμβάσεις, αφού η αγορά θέλει να ζυγίσει όλες τις παραμέτρους.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η αδήλωτη εργασία είναι ένα ακανθώδες ζήτημα, που ταλανίζει την ελληνική οικονομία. Φιλοδοξεί να το καταπολεμήσει με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, με την οποία θα παρέχεται έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα αποτελεί βασικό μοχλό της παραοικονομίας. Πιστεύετε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επαρκή; Η πάταξη της παραοικονομίας και ειδικότερα της αδήλωτης εργασίας, είναι ένα ακανθώδες, πολύπλευρο ζήτημα που ταλανίζει όχι μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά και το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας.
Όποιος θελήσει να ισχυριστεί ότι τα υπάρχοντα μέτρα είναι επαρκή, θα πρέπει, εν συνεχεία, να επεξηγήσει και τη διόγκωση του φαινομένου. Από την άλλη, είναι επιτακτική ανάγκη των ημερών, η «απόκρουση» κάθε μορφής κινδυνολογίας και καταστροφολογίας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως συντεταγμένη πολιτεία είναι να στηρίξουμε στην εφαρμογή τους τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας, ώστε να εντοπίσουμε τα μέτρα εκείνα που λαμβάνοντάς τα θα έχουμε «χτυπήσει» την αδήλωτη εργασία στην καρδιά της.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχωράει στην ενδυνάμωση του ελεγκτικού έργου που αφορά στην αδήλωτη εργασία, «βάζοντας» πιο δυναμικά τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ στο κομμάτι του ελέγχου και των κυρώσεων για την αδήλωτη εργασία, αυστηροποιώντας τις κυρώσεις, εισάγοντας το εργόσημο, ενεργοποιώντας την ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ ΣΕΠΕ-ΙΚΑ-ΟΑΕΔ, εισάγοντας την κάρτα εργασίας κ.ά.
Φυσικά, η οριστική απάντηση στο εκφυλιστικό αυτό φαινόμενο είναι η πρόληψη και η ενημέρωση για τις μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες της αδήλωτης εργασίας, η οποία μπορεί, αν δεν δαμαστεί, να συμπαρασύρει στον γκρεμό υγιείς και μη επιχειρήσεις και εκ παραλλήλου να δημιουργήσει στρατιές ανασφάλιστων. Γενικά, αυτό που χρειάζεται είναι να υποβοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία να αλλάξει νοοτροπία, αντιλαμβανόμενη ότι το βραχυπρόθεσμο κέρδος, μόνο μακροπρόθεσμα συντρίμμια οικοδομεί. Αυτό είναι, αυτό πρέπει να είναι, το ελάχιστο χρέος μας και το μέγιστο εγχείρημά μας!
Ποια είναι η εικόνα που έχετε αυτή τη στιγμή για την υλοποίηση επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας; Οι Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις είναι ένας πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα θεσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή ακόμα νηπιοβατεί και προκειμένου να σταθεί σωστά και γερά στα πόδια του, χρειάζεται να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση και προεργασία.
Τα μηνύματα που παίρνουμε από τις κατά τόπους επιθεωρήσεις είναι ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για πληροφόρηση και αποσαφήνιση κυρίως του διαδικαστικού κομματιού. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί κάποιο «ρεύμα» κατάθεσης αιτήσεων, γιατί προφανώς η αγορά θέλει να ζυγίσει όλες τις παραμέτρους, να διερευνήσει τις εναλλακτικές προτάσεις και να αξιολογήσει τις όποιες συνιστώσες. Αυτό μας έχει δώσει πολύτιμο χρόνο, ώστε αφενός να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό έτοιμο να υποδεχθεί, χωρίς προσχώματα και παρανοήσεις, τις αιτήσεις και αφετέρου να δημιουργηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους ένα ξεκάθαρο γνωμοδοτικό πλαίσιο, στο οποίο θα μπορεί να συγκεράζεται αρμονικά η ιδιαιτερότητα κάθε επιχείρησης με ένα σύνολο αντικειμενικών κριτηρίων. Τι είναι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και πώς θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος από την ενεργοποίησή της;
Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας φιλοδοξούμε να αποτελέσει το βασικό μεθοδολογικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας και με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας ερχόμαστε να καταφέρουμε ένα σοβαρότατο πλήγμα στο αιμορραγικό αυτό για την οικονομία φαινόμενο, αλλά και γενικότερα της εργοδοτικής ασυδοσίας σε θέματα υπερωριών, αδειών κ.ά. Πρόκειται για μια on line διασύνδεση των ενταγμένων στο πρόγραμμα επιχειρήσεων – στοχεύοντας κυρίως στις επιχειρήσεις, που παρουσιάζουν αυξημένη παραβατικότητα – με ένα κεντρικό σύστημα, από το οποίο θα έχει ο επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, ανά πάσα στιγμή, τη δυνατότητα να διασταυρώσει τις πληροφορίες που του χρειάζονται προκειμένου να έχει ένα πλήρη και αδιαμφισβήτητο ελεγκτικό αποτέλεσμα.
Προκειμένου βεβαίως, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, να καταστεί το μέτρο «ελκυστικό» για τους εργοδότες εξετάζεται η παροχή έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Και επειδή ακριβώς εκ του νόμου προβλέπεται να δίνονται κίνητρα στους εργοδότες να ενταχθούν στο σύστημα αυτό, έχουν προβλεφθεί και επιπλέον κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης μη τήρησής του. Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για το 2010 δείχνουν έκρηξη των ελαστικών μορφών εργασίας.
Είναι ίδια η εικόνα που έχετε και για το πρώτο δίμηνο του έτους; Οι ελαστικές μορφές εργασίας έχουν όντως παρουσιάσει μια έξαρση, η οποία σημειώνεται και στα στατιστικά στοιχεία που τηρούμε στο ΣΕΠΕ. Σημασία, όμως, δεν έχουν τόσο τα στατιστικά νούμερα, οι συγκρίσεις του ενός διμήνου με το άλλο και η αποτύπωσή τους σε γραφήματα. Σίγουρα και αυτά αποδίδουν μια εικόνα, η οποία χρήζει περαιτέρω μελέτης και ερμηνείας, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να επικεντρωθούμε προσεκτικά στην αγορά εργασίας και να αφουγκραστούμε τα μηνύματα που εκπέμπει.
Η Επιθεώρηση Εργασίας, όντας σε μια διαρκή επαφή με εργαζόμενους και εργοδότες, έχει μια αποκρυσταλλωμένη εικόνα για τις διεργασίες και τις ζυμώσεις που συντελούνται αυτή τη στιγμή στον εργασιακό χάρτη. Οι ρυθμοί προσαρμογής, οι ρυθμοί αφομοίωσης ή αποτίναξης των νέων δεδομένων είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν εν τέλει το νέο εργασιακό περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή συντελείται κατ’ ουσίαν μια άτυπη διαπραγμάτευση των εργασιακών στρωμάτων, πάντοτε εντός του νομοθετικού πλαισίου της Πολιτείας. Η προσαρμογή των εργαζόμενων στο όποιο νέο εργασιακό δεδομένο, θα πρέπει να είναι απόρροια μιας συμμετοχικής διαδικασίας.
Δεν μιλάμε για αναγκαστική προσαρμογή των εργαζομένων, αλλά για συνδιαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας, όπου, βεβαίως, το Κράτος οφείλει να παραμένει ο κύριος ρυθμιστής των νέων δεδομένων και ο εγγυητής μιας ομαλής και ισόρροπης αλλαγής. Η υπόθεση με την απεργία πείνας των μεταναστών στο Μέγαρο Υπατία σίγουρα προκαλεί θλίψη. Ποιά θα μπορούσε να είναι η μέριμνα του ΣΕΠΕ για αυτές τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;
Το Μέγαρο Υπατία και όσα συντελούνται εκεί, αποτελεί μια έντονη μορφή εκδήλωσης – ίσως την πιο έντονη – ενός φαινομένου που για χρόνια υποθάλπαμε ως ελληνική κοινωνία και για το οποίο όλοι έχουμε το αναλογούν μερίδιο ευθύνης μας, καθώς το σιωπάν δοκεί συναινείν. Θεωρώ ότι έφτασε η ώρα της προσωπικής αυτοκριτικής του καθενός μας, η οποία σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια συνολική εξυγίανση της κατάστασης, χωρίς να διακυβεύεται κάθε φορά ούτε η ανθρώπινη ζωή, ούτε η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Το ΣΕΠΕ μπορεί –και αυτό εξετάζεται- να συμπεριλάβει στις αρμοδιότητές του τον έλεγχο της παράνομης απασχόλησης ακόμα και των παράνομα διαμενόντων στη χώρα μας υπηκόων τρίτων χωρών. Σήμερα το ΣΕΠΕ δεν μπορεί να παρέμβει σε περιπτώσεις απασχόλησης ανθρώπων που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα. Το να αγνοούμε, όμως, την εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων, επειδή βρεθήκαν – χωρίς τα νόμιμα δικαιολογητικά – στη χώρα μας και να θεωρούμε ότι δεν χρήζουν προστασίας είναι μόνο μια υποκριτική στάση, με την οποία θάβουμε το πρόβλημα, κάνοντας στην ουσία τις ρίζες του βαθύτερες και πιο δύσκολα ξεριζώσιμες.