Έργα «φαντάσματα» και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ετών – Αγώνας δρόμου για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ), για την πορεία των έργων τεχνολογίας στο Ελληνικό Δημόσιο, από τα 325 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό περί το 1,1 δισ. ευρώ, ελάχιστα έχουν προσωρήσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά την τελευταία 7ετία, έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους μόνον 249 εκατ. ευρώ και έχουν εκταμιευτεί μόνον 45,7 εκατ. ευρώ.
Σύζευξις ΙΙ
Η εικόνα θα εξωραϊστεί με την υπογραφή των συμβάσεων για το μεγάλο έργο Σύζευξις ΙΙ, που αφορά στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τους κρατικούς φορείς. Όμως ο αναλυτικός κατάλογος με τους διαγωνισμούς που καθυστερούν είναι αποκαλυπτικός.
Έργα «φαντάσματα»
Πέρα από τα έργα που ποτέ δεν προκηρύχθηκαν ή ανατέθηκαν, υπάρχει μια σημαντική μερίδα που, ενώ έχουν ανάδοχο, έχουν «βαλτώσει». Για παράδειγμα, το Δίκτυο Υγείας Στρατιωτικών Νοσοκομείων Φίλιππος, που έχει ανατεθεί από τον Ιανουάριο του 2007, και χεδόν οκτώ χρόνια μετά το έργο εμφανίζεται «υπό υλοποίηση», αλλά ο ανάδοχος έχει εισπράξει μόλις 827.500 ευρώ!
Στην ίδια κατάσταση εμφανίζονται και άλλα έργα τεχνολογίας όπως το πληροφοριακό σύστημα για το πρώην ΠΕΣΥΠ Πελοποννήσου, που επίσης ανατέθηκε το 2007, δηλαδή πριν περίπου οκτώ χρόνια. Το έργο για τις νέες εφαρμογές του Taxisnet έχει ανατεθεί από το 2006, αλλά από τα 2,2 εκατ. ευρώ έχουν απορροφηθεί μόλις 555.000 ευρώ. Με ανάλογες καθυστερήσεις υλοποιούνται και άλλα έργα τεχνολογικής αναβάθμισης του υπουργείου Οικονομικών, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις πληρωμές.
Αγώνας δρόμου για απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ
Στελέχη της Αγοράς υποστηρίζουν πως στην ουσία η ΚτΠ ΑΕ επικεντρώθηκε στο Σύζευξις ΙΙ, μέσω του οποίου μπορούν να απορροφηθούν ταχύτερα οι πόροι του ΕΣΠΑ, καθώς οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές.
Με βάση τον γνωστό κανόνα “ν+2” τα κονδύλια πρέπει να έχουν απορροφηθεί μέχρι το τέλος του 2015. Με δεδομένο πως τα περισσότερα από τα υπόλοιπα έργα καρκινοβατούν (με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η ψηφιοποίηση των Ληξιαρχείων ώστε να λειτουργήσει ένα προηγούμενο έργο για τα ηλεκτρονικά δημοτολόγια), το Σύζευξις ΙΙ είναι η μοναδική ελπίδα.
Οι διαγωνισμοί για το Σύζευξις ΙΙ, το συνολικό κόστος του οποίου προσεγγίζει τα 550 εκατ. ευρώ, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και εντός των ημερών αναμένονται οι πρώτες αναθέσεις στους ενδιαφερόμενους. Με βάση τον σχεδιασμό, η Ελλάδα έχει μοιραστεί σε τμήματα και θα επιλεγούν τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και εταιρείες υπηρεσιών για κάθε ξεχωριστή περιοχή.
Οι «μνηστήρες»
Για το μεγαλύτερο υποέργο του Σύζευξις ΙΙ, που αφορά στις υποδοµές Ασφάλειας / Τηλεφωνίας / Τηλεδιάσκεψης / Καλωδίωσης», προϋπολογισµού 132,65 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου τέσσερις προσφορές από την Logicom Solutions, την κοινοπραξία ΟΤΕ, Space Hellas, Unisystems, την Globo Technologies και την κοινοπραξία ONEX, ZTE Hellas, Forthnet. Για το έργο “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Κεντρικές Υπηρεσίες ISP & SLA”, προϋπολογισμού 26,6 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δύο προσφορές: Η πρώτη από την κοινοπραξία ΟΤΕ, Space Hellas, Unisystems και Intrasoft International και η δεύτερη από την κοινοπραξία PriceWaterhouseCoopers Business Solutions, Cosmos Business Systems.
Λύση μέσω ΣΔΙΤ
Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα έργα που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με πρώτο το έργο της τηλεματικής στις αστικές συγκοινωνίες που ανατέθηκε στην Intasoft International. Η εταιρεία ανέλαβε την κατασκευή και διαχείριση συστήματος “έξυπνων στάσεων” ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για την άφιξη των λεωφορείων ή των τρόλεϊ. Προς υπογραφή είναι και το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς που ανατέθηκε στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – LG.
Εντός του εξαμήνου του 2015 θα υπογραφεί και ένα ακόμα έργο ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Το έργο είχε τεμαχιστεί σε τρεις ζώνες με τον ΟΤΕ να επικρατεί για τις ζώνες 1 και 3 και την κοινοπραξία Intracom Holdings, ΙΝΚΑΤ και Hellas On Line να αναλαμβάνει τη ζώνη 2.
Μέσω του έργου περίπου 600.000 άτομα, που ζουν σε περισσότερες από 5.400 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές (δηλ. περίπου στο 40% της χώρας), θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας.