Η πολιτική αβεβαιότητα το μεγαλύτερο ρίσκο σύμφωνα με έκθεση της BNP Paribas
Η ελληνική οικονομία έχει βγει από την ύφεση και η χώρα να ξεπερνά τους δημοσιονομικούς της στόχους, υποστηρίζει η BNP Paribas που επίσης επισημαίνει όμως πως η πολιτική αβεβαιότητα προβάλει ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την ώρα.
Οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες σηματοδοτούν μια βελτίωση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει σε έκθεση της η BNP Paribas στην οποία βλέπει ανάπτυξη 0,8% το 2014 (υψηλότερα του στόχου για 0,6%) και 2% το 2015 (χαμηλότερα του στόχου για 2,9%).
Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει πως η ισχυρή εγχώρια ζήτηση θα είναι το βασικό καύσιμο για την ανάπτυξη την επόμενη τριετία. Όπως σημειώνει, η σταθεροποίηση της αγοράς απασχόλησης, το υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα και η χαμηλή αποταμίευση θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ιδιωτική κατανάλωση.
Με την ανάκαμψη της ζήτησης και την βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών, θα ενισχυθούν και οι ιδιωτικές επενδύσεις, εκτιμά η BNB Paribas.
Την ίδια ώρα, ο τομέας των υπηρεσιών θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο μέτωπο των εξαγωγών και θα έχει θετικές επιπτώσεις και για άλλους τομείς της οικονομίας. Προσθέτει ωστόσο, πως με την Ελλάδα να μην έχει επιτύχει ακόμα μια σταθερή αύξηση στις εξαγωγές αγαθών και με τις εισαγωγές να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, το εμπόριο δεν αναμένεται να συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη την επόμενη χρονιά.
Εν τω μεταξύ, οι χαμηλές τιμές των αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο και οι μειωμένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να πιέζουν χαμηλότερα τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών. Την τάση αυτή αναμένεται να αντισταθμίσει σύμφωνα με την BNP η αποδυνάμωση του ευρώ, η οποία θα σπρώξει τον δομικό πληθωρισμό σε θετικό έδαφος στα τέλη του 2015.
Πολιτική αβεβαιότητα
Με την ελληνική οικονομία να έχει βγει από την ύφεση και την χώρα να ξεπερνά τους δημοσιονομικούς της στόχους, η αβεβαιότητα για το εγχώριο πολιτικό outlook ενόψει της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο το Φεβρουάριο, αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο για την οικονομία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της BNP Paribas, αναμένεται να φανεί αν η λύση της προαιρετικής γραμμής στήριξης από τον ESM με πόρους από το ΤΧΣ θα τονώσει το δημόσιο αίσθημα και θα μειώσει το πολιτικό ρίσκο.