«Μαγνήτης» για Έλληνες και ξένους επενδυτές πολυτελή ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα που έχουν βάλει πωλητήριο
Συμφωνίες πολλών… αστέρων βρίσκονται προ των πυλών στον ξενοδοχειακό κλάδο. Πάνω από 1.000 ξενοδοχεία σε όλη την χώρα έχουν κρεμάσει πωλητήριο και πολλά από αυτά κυρίως πεντάστερα, έχουν γίνει «μαγνήτης» για Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Στα μεσιτικά γραφεία φτάνουν καθημερινά δεκάδες φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αιτήματα για περισσότερες πληροφορίες για τα προς πώληση συγκροτήματα, ενώ πολλοί επενδυτές έχουν ήδη πραγματοποιήσει ραντεβού και συζητήσεις, με ορισμένες εξ αυτών να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και άλλες σε πρώιμο.
Το τουριστικό success story της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις μειωμένες τιμές πώλησης των ξενοδοχείων αποτελούν δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ή επενδυτές. Αν προσθέσει κανείς σε όλα αυτά και τις πιέσεις που δέχονται πολλοί ξενοδόχοι από τα υψηλά χρέη τους και υποχρεώνονται να πουλήσουν για να «αναπνεύσουν», τότε οι ευκαιρίες είναι πολλές.
Ένας από τους βασικούς «παίκτες» που… σκανάρει την Ελλάδα για νέες επενδύσεις είναι το αμερικανικό fund Oaktree. Η πολυετής δε, συνεργασία που έχει υπογράψει με την ΣΑΝΗ ΑΕ του Ανδρέα Ανδρεάδη, συστήνοντας την αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων- resorts, την Oceania, βάζει ακόμη πιο δυνατά στο «παιχνίδι» και τον Έλληνα επιχειρηματία. Ήδη υπό την… ομπρέλα της αλυσίδας έχουν εντάξει το Oceania Club και το Gerakina Beach που εξαγόρασαν από την Εθνική Τράπεζα και τώρα αναζητούν τους επόμενους «κρίκους» για να προσθέσουν.
Αλλά και το νέο fund του Μίλτου Καμπουρίδη Dolphin Capital Opportunities «χτενίζει» την χώρα για νέες επενδύσεις, από την Λήμνο και την Πελοπόννησο έως την Κρήτη. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένονται να έχουν κλείσει δύο big deals, ενώ στενά παρακολουθεί και τις εξελίξεις γύρω από το εμβληματικό ξενοδοχείο της Αττικής, το Hilton, για όταν η Alpha Bank αποφασίσει να πουλήσει. Γύρω από αυτό αναμένεται να… στηθεί «χορός» μνηστήρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού αποτελεί πόλο έλξης του τουρισμού της πρωτεύουσας.
Κρούσεις για εξαγορές ξενοδοχείων έχουν πραγματοποιήσει και τα Aria Hotels του ομίλου Libra (της οικογένειας Λογοθέτη) επικεντρώνοντας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ενώ ξενοδοχεία αναζητά και η Coco- Mat του Παύλου Ευμορφίδη.
Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για την Βόρεια Ελλάδα και ειδικά για την περιοχή της Χαλκιδικής, όπου έχει στρέψει τα φώτα των επενδυτών πάνω της. Οι Αμερικανοί της Hines έχουν πραγματοποιήσει συζητήσεις με τον Κωνσταντίνο Στέγγο για το Πόρτο Καρράς, ενώ Ρώσοι κροίσοι και Κινέζοι «ψάχνουν» τους επόμενους στόχους τους.
ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Κινητικότητα παρατηρείται και για σύνθετες τουριστικές επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως για την έκταση των 915 στρεμμάτων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε διαγωνισμό (προβλέπεται και η δημιουργία γκολφ) ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον οι Αμερικανοί της Oaktree μαζί με τον Ανδρεάδη.
Οι ιδιοκτήτες της MED SEA HEALTH με προέλευση από τη Ρωσία και εκπρόσωπο στην Ελλάδα τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα έχουν στα σκαριά project 50 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική, ενώ έτερο επιχειρηματικό σχέδιο -επίσης ρωσικών συμφερόντων- είναι αυτό του ομίλου Cronwell (20 εκ. ευρώ).
Πάντως, μετά και το «ξεμπλοκάρισμα» των δύο μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης που πραγματοποιεί η ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ και στην Ερμιόνη του Killada Hills του ομίλου Dolphin, η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα «μεταμορφωθεί» σε έναν από τους πιο luxurious προορισμούς. Οι δύο επενδύσεις ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ και το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας έδωσε έγκριση για τα ΕΣΧΑΣΕ που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίησή τους, εφόσον ανάψει το «πράσινο φως» και το ΣτΕ, χωρίς να απειλούνται από προσφυγές.