Συνεχείς συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο και τους στενούς συνεργάτες είχε χθες ο Αντώνης Σαμαράς. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα για την εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς θεωρείται σχεδόν απίθανο η κυβέρνηση να προλάβει το Eurogoup της 8ης Δεκεμβρίου και ελπίζει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη στις 15 Δεκεμβρίου.
Στο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η τρόικα θα έρθει τελικά μέσα στην εβδομάδα καθώς το μόνο εμπόδιο που υπάρχει είναι η άκαμπτη στάση του εκπροσώπου του ΔΝΤ ο οποίος βάζει συνεχώς προσχώματα με στόχο την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων.
Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα για το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Η επικοινωνία του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι διαρκής, προκειμένου την ύστατη στιγμή να βρεθεί η χρυσή τομή.
Ο εκπρόσωπος του ταμείου Δανός Ρίσι Γκογιάλ επιμένει ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό από 2,5 -3,5 δισ. ευρώ, την άποψη αυτή δεν φαίνεται να την συμμερίζονται απόλυτα οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΕΚΤ.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η τρόικα θα είχε έρθει στην Αθήνα στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν είχε αυτή την σκληρή στάση. Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τα προβλήματα με το ταμείο ξεκίνησαν όταν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να βγει από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα.
Από εκείνη την στιγμή και μετά η Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της στην Αθήνα άρχισαν να βάζουν συνεχώς εμπόδια. Στην αρχή ήταν η προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά μόλις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα stress test των τραπεζών και στην κυβέρνηση έμειναν τα 11,5 δισ. ευρώ, αμέσως άρχισαν οι πιέσεις για το χρηματοδοτικό κενό, παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο θέμα το ΔΝΤ δεν έχει πέσει μέσα στις προβλέψεις του όπως ακριβώς συνέβη με το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η συμφωνία με τους δανειστές προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.
Ωστόσο οι «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει εξ αρχής η κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν «ξεθωριάσει». Ενιαίο μισθολόγιο, συνδικαλιστικός νόμος, λοκ άουτ και αλλαγές στο ασφαλιστικόείναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.