Σημάδια αποσταθεροποίησης «βλέπουν» ηγέτες και οικονομολόγοι μετά και την βύθιση της Ιαπωνίας σε ύφεση
Μπορεί να πέρασαν επτά χρόνια από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη δεν βρίσκεται και σε τόσο σταθερή τροχιά.
Οι ανησυχίες για ένα πισωγύρισμα της παγκόσμιας οικονομίας εντείνονται έπειτα από τα τελευταία ανησυχητικά στοιχεία που μαρτυρούν την εκ νέου βύθιση της ιαπωνικής οικονομίας σε ύφεση, κατά το τρίτο τρίμηνο. Και η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία δίνει σημάδια αποσταθεροποίησης.
Αλλά και η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Catherine Mann, εκτίμησε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του G20 ότι η παγκόσμια οικονομία θα έπρεπε να αναπτύσσεται με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς.
Πραγματικά, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμούς 1,6% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, και ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν θετική ανάπτυξη, της τάξης του 2,1%.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται πλέον και επισήμως σε ύφεση, αφού και το προηγούμενο τρίμηνο είχε συρρικνωθεί κατά 7,3%, έπειτα από μία αμφιλεγόμενη αύξηση του ΦΠΑ. Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι ο πρωθυπουργός Shinzo Abe θα αναγκαστεί να καθυστερήσει τη σχεδιαζόμενη δεύτερη φάση της αύξησης του φόρου έως το 2017.
Αλλά και στην Ευρωζώνη, οι ανησυχίες για την οικονομία είναι έντονες, και εστιάζουν κυρίως στον πολύ χαμηλό πληθωρισμό. Τον Οκτώβριο, οι τιμές αυξήθηκαν μόλις κατά 0,4% σε ετήσια βάση, κατάσταση που φαίνεται πολύ δύσκολο να αναστραφεί όσο η περιοχή παλεύει με την πολύ υψηλή ανεργία, που το Σεπτέμβριο παρέμεινε κολλημένη στο 11,5%.
Παρά τα τελευταία θετικά στοιχεία –που έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εμφάνισε ανάπτυξη υψηλότερη των προβλέψεων το τρίτο τρίμηνο και το εμπορικό της πλεόνασμα αυξήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 17,7 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο- αλλά οι σοβαρές ανησυχίες επιμένουν.
Και αυτό γιατί τα στοιχεία για την ανάπτυξη μπορεί να ήταν καλύτερα των προβλέψεων, όμως, έδειξαν ρυθμούς μόλις 0,2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, που παραπέμπουν περισσότερο σε στασιμότητα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, δέχεται πιέσεις να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία. Η κεντρική τράπεζα, έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μια σειρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει το χαμηλό πληθωρισμό και πολλοί ζητούν τώρα από τον Draghi να προχωρήσει και στην αγορά κρατικών ομολόγων, στα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος που εφάρμοσε στις ΗΠΑ η Federal Reserve.
Τη Δευτέρα, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης εάν αυτό χρειαστεί, προσθέτοντας ότι ανάμεσα στα μέτρα αυτά θα μπορούσε να είναι η αγορά κρατικών ομολόγων.