Αμετάβλητη στο «Β» με σταθερή προοπτική (outlook) διατήρησε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο διεθνής οίκος Fitch, κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η χώρα τα τελευταία χρόνια.
Αμετάβλητη στο «Β» με σταθερή προοπτική (outlook) διατήρησε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίς ο διεθνής οίκος Fitch, κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η χώρα τα τελευταία χρόνια.
Προειδοποίηση
Ο οίκος προειδοποιεί πάντως πως μια πολιτική κρίση, επιδείνωση των σχέσεων με την τρόικα καθώς και ενδεχόμενη υποχώρηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2015, που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής, να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ και να διευρύνει το έλλειμμα, θα μπορούσαν, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, να οδηγήσουν σε υποβάθμιση.
Στον αντίποδα, ενδεχόμενη αναβάθμιση θα μπορούσε να στηριχθεί σε ταχύτερη, του αναμενόμενου, οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα 4% του ΑΕΠ (η ύπαρξη των οποίων εξαρτάται από τη συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη βιώσιμη ανάκαμψη) και διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές, με ανεκτά επιτόκια.
Ανάπτυξη
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του διεθνούς οίκου, που αναμένει ανάπτυξη 0,5% φέτος και 2,5% το 2015, εκτιμώντας πως ενδεχόμενες δυσμενείς, εγχώριες, πολιτικές εξελίξεις ή/και αρνητικές εξελίξεις στην προοπτική της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στην ανάκαμψη:
1. Ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Η πιο οδυνηρή φάση της προσαρμογής στην Ελλάδα έχει περάσει και οι ανάγκες χρηματοδότησής της καλύπτονται έως το δεύτερο τρίμηνο του 2015, χωρίς την έκδοση ομολόγων ή νέα κεφάλαια από την τρόικα.
2. Η έκδοση ομολόγου 3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο έχει ενισχύσει τα χρηματοδοτικά «μαξιλάρια» της χώρας, ωστόσο η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι ακόμα αξιόπιστη και η μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση παραμένει εξαρτημένη από την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τους πιστωτές. Παράλληλα όμως εκτιμά πως πλέον η εξυπηρέτηση του χρέους, που παραμένει μεγάλο, έχει καταστεί φθηνή.
3. Η τρέχουσα αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2014. Ωστόσο υπάρχει μικρός κίνδυνος αυτή να επεκταθεί έως τις αρχές του 2015, δηλαδή να μην κλείσει τώρα, αλλά τον Ιανουάριο.
4. Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι ένα πιθανό σενάριο και υπάρχει κίνδυνος η επόμενη ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.