Στα 700 εκατ. ευρώ το προτεινόμενο ελληνικό πακέτο, ανένδοτη στο 1,5 δισ. η τρόικα
Το ελληνικό προτεινόμενο πρόγραμμα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της επομένης χρονιάς (2015) αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων στο Παρίσι, μεταξύ της ελληνικής αποστολής και των επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών μας.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε στο τραπέζι των συνομιλιών ένα σενάριο που κυρίως αφορούσε στην βελτίωση των εισπρακτικών μεθόδων για τον ΕΝΦΙΑ, την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και την δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων όσων είναι υπόδικοι για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία.
Ο ΕΝΦΙΑ
Τα προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα υπολογίζονται στα 700 εκατ. ευρώ, 300 εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ από το σύνολο του εν λόγω φόρου η κυβέρνηση υπολογίζει για το 2015 να εισπράξει συνολικά 3,36 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της, η τρόικα «βλέπει» μόνο τα 3 δισ., παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς.
Τα αυθαίρετα
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όλοι εκτιμούν πως τα έσοδα, υπέρ του Πράσινου Ταμείου, από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα κτίσματα θα ξεπεράσουν τα 6,54 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2015. Εάν σε αυτό το ποσό προστεθούν και οι εισπράξεις από τα παράβολα αιτήσεων ρύθμισης αυθαιρέτων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης ακινήτων, που υπολογίζονται στα 80 εκατ. ευρώ, τα τελικά έσοδα διαμορφώνονται σε 90 εκατ. ευρώ.
Δέσμευση καταθέσεων – περιουσιακών στοιχείων
Σημαντικά έσοδα αναμένει το ΥΠΟΙΚ από τη δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων όσων δικάζονται για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία. Πρέπει να σημειωθεί πως ο Προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει και άλλες περιπτώσεις φορολογικών προστίμων, ώστε τα συνολικά έσοδα να εκτιμώνται στα 305 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, η τρόικα εκτιμά ότι η απόδοση των μέτρων αυτών θα πέσει στο μισό της εκτίμησης της ελληνικής πλευράς. Για τον λόγο αυτόν οι δανειστές μας απαιτούν λήψη πιο ριζισπαστικών και μόνιμων μέτρων, ώστε η αντιμετώπιση τυχόν δημοσιονομικού κενού να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και άμεσα.
Περί ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο
Η τρόικα επιμένει σε αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, ενώ παραμένει αμετακίνητη και στο ζήτημα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, από την οποία πιστεύει ότι θα προκύψουν επιπλέον έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Ασφαλιστικό – Εργασιακά
Στο ασφαλιστικό η τρόικα ζητά να μην αυξηθούν οι συντάξεις έως το 2017, να αυξηθούν σε 6.500 -από 4.500 σήμερα- οι απαιτούμενες ήμερες ασφαλίσεως για την λήψη της κατώτατης σύνταξης, αλλά και την μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20%, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων. Τέλος, απαιτεί να περιοριστεί η δαπάνη για το ΕΚΑΣ.
Οι αντοχές της κυβέρνησης
Αν αθροιστούν οι παρεμβάσεις που διεκδικεί η τρόικα σε Ασφαλιστικό, ΦΠΑ και μισθολόγιο του Δημοσίου, τότε προκύπτει εξοικονόμηση κατά 1,5 δισ. ευρώ με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.
Το ζητούμενο είναι κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει σήμερα, που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα καθίσουν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, να διατηρήσει τις αντιστάσεις της, καθώς μετ’ επιτάσεως επιμένει ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.