Η καμπάνια για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα φτάνει στο ζενίθ – Αμέτρητα τα «ναι» των διερχομένων από το Ελευθέριος Βενιζέλος
Πρέπει να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα; Αυτό είναι το ερώτημα για το οποίο καλούνται να ψηφίσουν οι επιβάτες και οι επισκέπτες του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε μια καμπάνια που έχει σκοπό να μεταφέρει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι τα Γλυπτά πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα τους.
Εδώ και περίπου 2 εβδομάδες έχουν τεθεί σε λειτουργία τέσσερις διαδραστικές οθόνες -τρεις στην αίθουσα των αναχωρήσεων και μία στις αφίξεις-, οι οποίες ζητούν από τους πολίτες, Ελληνες και ξένους, να τοποθετηθούν στο ερώτημα για τα Γλυπτά που εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Οι επιβάτες καλούνται να συναρμολογήσουν με δύο κινήσεις τη δυτική μετόπη του Παρθενώνα και στη συνέχεια να «επαναφέρουν» την έκτη καρυάτιδα στον φυσικό της χώρο. Μόλις ολοκληρώσουν αυτά τα δύο μικρά παζλ, απαντούν στο ερώτημα με ένα «ναι» ή ένα «όχι».
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Έθνος, το ποσοστό υπέρ του «ναι» είναι συντριπτικό, ενώ οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου τονίζουν ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
Από τους πρώτους που ψήφισαν «ναι» είναι τα μέλη της οικογένειας Χίλι από την Αυστραλία. Φεύγοντας από την Αθήνα, για να συνεχίσουν τις διακοπές τους στην Ευρώπη, ψήφισαν υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών και της έκθεσής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Η επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα είναι η μοναδική σωστή επιλογή. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Ακρόπολης και είναι υπέροχο. Τα Γλυπτά ανήκουν σε αυτό και πουθενά αλλού», λέει στο «Εθνος» η Ανίτα Χίλι, η οποία συμπληρώνει ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων.
«Είναι ένα θέμα το οποίο μας ενδιαφέρει και το παρακολουθούμε. Εχουμε διαπιστώσει ότι το τελευταίο διάστημα έχει λάβει μεγαλύτερη δημοσιότητα από όση είχε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι μία πολύ θετική εξέλιξη». Ο Μπεν Χίλι, ο γιος της οικογένειας, προτείνει να τοποθετηθούν παρόμοιες εφαρμογές και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας.
«Τέτοιες οθόνες πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετηθούν στα μουσεία της Αθήνας. Η συμμετοχή του κόσμου θα είναι μεγάλη», λέει.
Με σπαστά Ελληνικά ο Μάικλ από τη Γερμανία λέει: «Ψήφισα για να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Αθήνα. Δεν έχω επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά αγαπάω την Ελλάδα. Επισκέπτομαι συχνά τα νησιά και έχω μάθει να μιλάω λίγο τη γλώσσα σας. Τα Γλυπτά δεν πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο. Νομίζω ότι το πιο δίκαιο είναι να βρίσκονται εδώ», λέει.
Από την πλευρά της η διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του αεροδρομίου της Αθήνας Ιωάννα Παπαδοπούλου τονίζει ότι «προσφέροντας στους επιβάτες και τους επισκέπτες του αεροδρομίου μας ένα βήμα γνώμης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, συμβάλλουμε και εμείς στην ενίσχυση της εθνικής εκστρατείας της χώρας μας. Πιστεύουμε ότι το αεροδρόμιο, ως σταυροδρόμι πολιτισμών, είναι ιδανικός τόπος για να αποτυπωθούν οι απόψεις των επισκεπτών της Αθήνας για ένα ζήτημα που αφορά ευρύτερα την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».