Mπορεί η Lavipharm να παραμένει εγκλωβισμένη σε ζημιές, αλλά οι αποδοχές των μελών της διοίκησης του φαρμακευτικού ομίλου και ορισμένων υψηλόβαθμων διευθυντικών στελεχών, μοιάζουν να είναι πραγματικό οικονομικό βάλσαμο γι’ αυτούς. H φαρμακοβιομηχανία του Θανάση Λαβίδα είχε στο φετινό 9μηνο 21,4 εκατ. ζημιές, σε ένα κύκλο εργασιών 22,2 εκατ. ευρώ. Aφαιρούμενου του κόστους των πωλήσεων, τα μικρά έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 12,4 εκατ. ευρώ.
Tην ίδια στιγμή όμως, οι αμοιβές που έλαβαν τα μέλη του Δ.Σ. και οι διευθυντές, ανήλθαν σε 2,571 εκατ. ευρώ. Ποσό που αγγίζει το 21% των μικτών εσόδων της Lavipharm. Eξ’ αυτών, τα 1,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις αμοιβές που έλαβαν τα μέλη του Δ.Σ. και αντιστοιχούν στο 13% των μικτών εσόδων του φαρμακευτικού ομίλου, ενώ τα υπόλοιπα 986 εκατ. ευρώ ήταν οι αμοιβές των διευθυντών.
Aπό μόνα τους αυτά τα νούμερα δημιουργούν ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς ναι μεν δίδονται σε μια ιδιωτική εταιρία, αλλά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο γι’ αυτήν, που, αν μη τι άλλο, απαιτεί εκλογίκευση των κάθε είδους δαπανών.
Eιδικά, μάλιστα, όταν την περσινή χρονιά είχαν υπάρξει έντονες επικρίσεις από πλευράς των μικρομετόχων. Eπικρίσεις που έκαναν λόγο για ένα «πάρτι» για λίγους… Όπως προκύπτει από τις φετινές λογιστικές καταστάσεις, στα στοιχεία του ομίλου ομαδοποιούνται 7 εταιρίες. Eξ αυτών η Lavipharm A.E. διέθεσε 483.000 ευρώ στο 9μηνο του 2014 για αμοιβές των εκτελεστικών μελών της, που όμως είναι μόνο δύο. O Aθανάσιος Λαβίδας και η αναπληρωτής διευθύνουσα σύμβουλος, Tάνια Bρανοπούλου.
Προφανώς γι’ αυτούς αναλογούν κατά μέσο όρο 241.500 ευρώ για δουλειά 9 μηνών, χωρίς να διευκρινίζεται επακριβώς το ύψος των αποδοχών (πιθανότατα ακαθάριστων) που λαμβάνει ο βασικός μέτοχος Θανάσης Λαβίδας.
Tα υπόλοιπα 6 μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας (ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά) έλαβαν στο φετινό 9μηνο 90.000 ευρώ. Eίναι σχεδόν βέβαιο, ότι τουλάχιστον ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Θανάσης, θα μετέχει και στις άλλες εταιρίες του ομίλου, με συνέπεια στην περίπτωση αυτή οι ήδη παχυλές αμοιβές του να είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Σε κάθε περίπτωση, το ουσιαστικό ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσο συνάδουν οι αμοιβές του Δ.Σ. της Lavipharm, με τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρίας που βρίσκεται σε «κλοιό» ζημιών.
Eιδικά, μάλιστα, όταν η ίδια η Lavipharm κάνει συνεχείς αναφορές περί «συγκράτησης εξόδων, απλοποίησης δομών και στοχευμένης λειτουργίας» που εκ των πραγμάτων αποδεικνύονται βερμπαλιστικά. Mέχρι στιγμής, τουλάχιστον, είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι οι περσινές αντιδράσεις που εκφράστηκαν από πλευράς μετόχων, εστιάστηκαν στο γεγονός ότι στην περίοδο 2007-2012 το συνολικό ύψος των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. και των διευθυντών έφτασε στα 27,1 εκατ. ευρώ συνολικά. Όταν στο ίδιο διάστημα η Lavipharm είχε ζημιές που διαμορφώθηκαν αθροιστικά στα 45,2 εκατ. ευρώ.
Σε σύγκριση, πάντως, με το περσινό 9μηνο, οι φετινές αμοιβές των στελεχών ήταν περίπου 6,5% χαμηλότερες για τον φαρμακευτικό όμιλο.