Οι δανειστές ζητούν την αποκρατικοποίηση της μέσα στο 2015
Βραχυκύκλωμα στις σχέσεις Κυβέρνησης με την Τρόικα θα επέλθει αν μέσα στο 2015 δεν αποκρατικοποιηθεί η ΔΕΗ.
Πρόκειται για ένα αίτημα των δανειστών στο οποίο δεν κάνουν πίσω.
Σύμφωνα με το επιχείρημα τους μόνο το πρόγραμμα πώλησης μπορεί να διασφαλίσει το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς.
Οι δανειστές έχουν εκφράσει ανοιχτά τις ενστάσεις τους σε συγκεκριμένες πτυχές των μεταβατικών μέτρων τόσο σε σχέση με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ όσο και σε σχέση με τα νέα ΑΔΙ. Η απάντηση που φέρονται να έχουν δώσει οι δανειστές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα μεταβατικά μέτρα, είναι ότι είναι προτιμότερη η ταχύτερη δυνατή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αντί των μεταβατικών ρυθμίσεων προκειμένου να ανοίξει η αγορά.
Η μικρή ΔΕΗ στο προσκήνιο
Στον αντίποδα βεβαίως, η πώληση της μικρής ΔΕΗ, εμφανίζει αρκετά προβλήματα και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο σύμβουλος που θα αναλάβει την απόσχιση της νέας εταιρείας που θα τεθεί προς πώληση. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση της ΔΕΗ, αποτελεί το δυσκολότερο εγχείρημα αποκρατικοποίησης, το οποίο συναρτάται άμεσα με τις ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Πέρα από το γεγονός ότι η συνέχιση της αποκρατικοποίησης συναρτάται με τη συνέχιση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, συνολικά η πορεία της ΔΕΗ συναρτάται άμεσα με το οικονομικό κλίμα της χώρας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και το τίμημα το οποίο θα προσφερθεί στο πλαίσιο της τριπλής αποκρατικοποίησης στον τομέα του ηλεκτρισμού.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά των δανειστών επαναφέρουν στο προσκήνιο να υπάρξει μια παράλληλη πορεία ή ακόμη και να προηγηθεί χρονικά η διάθεση του 17% σε στρατηγικό επενδυτή της μητρικής εταιρείας.