Την επόμενη ημέρα, μετά τόσο τις ανακοινώσεις του Eurogroup όσο και την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών εξετάζει σε έκθεσή της η Barclays, με τον τίτλο “Greece: Next steps – programme extension and presidential election”¨.
Eurogroup και νέο πρόγραμμα
Σε ό,τι αφορά το Eurogroup η βρετανική επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποτελούν θετικό – έως ένα βαθμό – μήνυμα για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς της προσφέρει μία ευκαιρία να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να λάβει την τελευταία “δόση” από την τρόικα.
Παράλληλα τονίζεται ότι, με δεδομένες της χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ για το διάστημα 2015-16, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει εντός ενός προγράμματος για την επόμενη 2ετία.
Πιθανώς να μην είναι ένα πρόγραμμα ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται τώρα, αλλά θα υπάρξει μία προληπτική πιστωτική γραμμή που μπορεί να χρησιμοποιήσει η χώρα.
Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε καμία περίπτωση “δεν βιάζονται” να ζητήσουν από τα κοινοβούλια τους να ψηφίσουν υπέρ ενός νέου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο μπορεί να συζητηθεί αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα, η εφαρμογή του οποίου θα είναι ικανοποιητική.
Προεδρική εκλογή
Το μεγάλο ερωτηματικό, όμως, είναι τι θα γίνει με την προεδρική εκλογή. Ο οίκος αφού πρώτα αναλύει την διαδικασία που χρειάζεται προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος, εξετάζει τι μπορεί να συμβεί εάν τελικώς η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές και προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές.
Η Barclays εκτιμά ότι αυτές οι εκλογές θα γίνουν στο α’ τρίμηνο του 2015, υποστηρίζοντας ότι νικητής, βάσει των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιοποιηθεί έως και σήμερα, θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως δεν αναμένει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αν και δεν καταθέτει απόψεις σχετικά με το ποιοι κομματικοί συνδυασμοί θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τρία σημεία-κλειδιά για τον ΣΥΡΙΖΑ
Μία κυβέρνηση με επικεφαλής των ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αναστάτωση στις αγορές, με δεδομένη τη θέση του κόμματος σε συγκεκριμένα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα. Όμως υπάρχουν τρία σημεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστεί περισσότερο μετριοπαθής κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σύμφωνα πάντα με την Barclays.
Πρόκειται για τα ακόλουθα:
α. Έξοδος από το ευρώ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται, πλέον, υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
β. Χρεωκοπία: Ο Αλ. Τσίπρας έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θέλει να διαγραφεί το 1/3 του ελληνικού χρέους. Όμως πρόσφατα προσέθεσε ότι θα προτιμούσε αυτό να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων, αντί να χρησιμοποιήσει ως “όπλο” το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.
Επίσης τονίζει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να αφορά συγκεκριμένο τύπο ομολόγων. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρει στους εταίρους της Ελλάδας την ευκαιρία να στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας. Η Barclays αναφέρει ότι νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανή, αλλά όχι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συμβεί αφού πρώτα ολοκληρωθεί με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα και τεθούν οι όροι για την χορήγηση μίας νέας πιστωτικής γραμμής από το ESM (και ξεχωριστή οικονομική ενίσχυση από το ΔΝΤ).
Ο οίκος αναφέρει ότι μία άτακτη χρεοκοπία είναι κάτι απίθανο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως.
γ. Τρόικα: Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά τάσσεται κατά των παρεμβάσεων της τρόικας. Όμως, επιμένει η Barclays, ο Αλ. Τσίπρας πρόσφατα χαλάρωσε τη στάση του, μειώνοντας τις αντιρρήσεις του για το τρέχον πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα. Βάσει του προγράμματος 10 σημείων ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητά να σταματήσει η εφαρμοζόμενη λιτότητα στην Ευρώπη. Επίσης έχει τονίσει ότι θέλει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης 11 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου – μεταξύ άλλων – θα επαναφέρει τον βασικό μισθό στο προηγούμενο επίπεδό των 750 ευρώ, θα αυξήσει τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με την Barclays οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας δεν θα αποδεχθούν ορισμένα από αυτά τα μέτρα. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την τρόικα τις μακροοικονομικές συνθήκες προκειμένου να “ξεκλειδώσει” την απαραίτητη οικονομική στήριξη. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη.