Ως βήμα για την δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και την προστασία του καταναλωτή προκειμένου να απολαμβάνει νόμιμες υπηρεσίες και όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την «Προστασία Ανταγωνισμού» ο αρμόδιος υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας, δεχόμενος ωστόσο τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καταψηφίζουν, ενώ ο ΛΑΟΣ δήλωσε επί της αρχής θετικός αλλά υπό όρους.
Κατά την συζήτηση επεξεργασίας του νομοθετήματος από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο κ. Ρόβλιας ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη από την έως τώρα λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς αυτή δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο της και σημείωσε πως με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η ευελιξία της και ενισχύεται η αποτελεσματικότητά της. Ως εξόχως σημαντικές περιέγραψε τις ρυθμίσεις με τις οποίες – όπως τόνισε – γίνονται αυστηρότερα τα πρόστιμα για συμμετοχή στα καρτέλ και πλέον προσωποποιούνται οι ευθύνες για παράνομες πρακτικές.
Στην αντίθετη πλευρά ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, εισηγητής της ΝΔ περιέγραψε την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία με την έκφραση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» αιτιολογώντας ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά και τους καταναλωτές, παρά αποτελεί μια επικοινωνιακή άσκηση. Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για μικροκομματική προσπάθεια αλλαγής της σύνθεσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για γραφειοκρατικές ρυθμίσεις, για χαριστικές ρυθμίσεις και χαλαρές διατάξεις, διαπιστώνοντας πως το σχέδιο νόμου κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση και εισάγει εμμέσως την μη επιβολή ποινών ακόμη και σε υπότροπους.
Η Βέρα Νικολαϊδου (ΚΚΕ) ανέφερε ότι αλλάζουν οι συνθήκες των Επιτροπών όπως της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να νομιμοποιήσουν την κυβερνητική πολιτική. «Η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου δεν σταματάει με νομοθετικές παρεμβάσεις. Τα καρτέλ του γάλακτος, της μπύρας και της Ακτοπλοΐας ζουν και βασιλεύουν» είπε χαρακτηριστικά η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ.
Από τον ΛΑΟΣ ο Αλ. Χρυσανθακοπόπουλος είπε πως το κόμμα του αντιμετωπίζει θετικά επί της αρχής του το νομοσχέδιο υπό προϋποθέσεις, εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις και δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Λίτσα Αμμανατίδου σημείωσε πως είναι απούσα η πολιτική βούληση για τον περιορισμό των μονοπωλίων που είναι και το ζητούμενο και συμπλήρωσε ότι με το νομοθέτημα αυτό δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάτι θα αλλάξει.