Μεγάλη επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, η χθεσινή σύλληψη μελών της “Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς”.
Ο Υπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «αυτά τα παιδιά, κέρδισαν την ελπίδα τους για τη ζωή. Σε όσους ερωτοτροπούν με τη βία και την κατατρομοκράτηση της κοινωνίας θα τους πω να αφοπλισθούν και να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα, γιατί η ζωή είναι μπροστά τους, όπως μπροστά τους είναι η αξία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και του πολιτικού αγώνα».
Η επισήμανση του υπουργού έγινε στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου που τροποποιεί νόμο του 1993 για τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων, με την ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, το οποίο υπερψηφίσθηκε με τις θετικές ψήφους του κυβερνώντος κόμματος και των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην του ΚΚΕ, ο βουλευτής του οποίου ζήτησε απλώς “παρών”.
Όπως επισήμανε ο υπουργός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, η νομοθετική πρωτοβουλία δεν επιφέρει αλλαγή στο νόμο περί όπλων αλλά στην εμπορία τους.
Κι αυτό, γιατί από όλες τις πλευρές – κι από το κυβερνών κόμμα – ακούσθηκε κριτική για υπέρμετρη αυστηροποίηση του πλαισίου, ή την ανάγκη συνολικότερης αντιμετώπισης της νομοθεσίας για τα όπλα.
Με το νομοσχέδιο επέρχονται δύο σημαντικές αλλαγές, αφενός με τη μετατροπή σε κακούργημα (κάθειρξη έως είκοσι χρόνια) της παράνομης οπλοφορίας και μεταφοράς πολυβόλων όπλων, βαρέως οπλισμού, πολεμικών τυφεκίων και υποπολυβόλων, και αφετέρου με τη διάταξη που δίδεται η δυνατότητα σε αμελείς κυνηγούς να μη διώκονται για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου, αρκεί ό κάτοχος να εμφανισθεί αυτοβούλως στις αρχές – δηλαδή πριν τυχόν ελεγχθεί – και να το δηλώσει καταβάλλοντας το 20πλάσιο του παραβόλου.
Στις ενστάσεις που εκφράσθηκαν από όλες τις πλευρές για τα όπλα-κειμήλια ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι με τροποποίηση προηγούμενης υπουργικής απόφαση θα δίδεται δυνατότητα “απενεργοποίησης” αυτών των παλαιών όπλων, χωρίς να οδηγούνται στην απαξίωση, ενώ ταυτόχρονα δεν θα συνιστά ποινικό αδίκημα η κατοχή τους υπό προϋποθέσεις.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας συμφώνησε ότι ήταν μεγάλη η επιτυχία η χθεσινή σύλληψη, ενώ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι “η τρομοκρατία είναι αναίρεση της ίδιας της ουσίας της κοινωνίας”, ενώ συμφώνησε με τον εισηγητή της αξιωματική αντιπολίτευσης Γρηγόρη Αποστολάκο για συνολική κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας για τα όπλα “χωρίς διάθεση οπλοφοβίας”.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου τάχθηκε υπέρ της στήριξης της επιχειρηματικότητας στο χώρο της κατασκευής πυρομαχικών, ενώ ο ίδιος ως σκοπευτής χαρακτήρισε ως λάθος να μην επιτρέπεται η κατασκευή χώρων σκοποβολής, ενώ το νομοθέτημα επιδοκίμασε και ο εισηγητής της πλειοψηφίας Παντελής Ασπραδάκης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δήλωσε την αντίθεση του κόμματός του στις τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ για τους ίδιους τους συλληφθέντες τόνισε ότι “τα παιδιά αυτά υπονομεύουν την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος”.
Ο εισηγητής του κόμματος Ιωάννης Γκιόκας εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο το υπό ψήφιση νομοσχέδιο μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του “με τις υπερβολές και τα κενά που περιέχει”, ενώ προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι “εσείς κυνηγάτε τα λιανοντούφεκα, όταν κυκλοφορούν και μάλιστα φθηνά καλάζνικοφ”.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης, όπως και ο ειδικός αγορητής του κόμματος Άγγελος Κολοκοτρώνης τόνισαν ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, και ότι θα πρέπει να μπει μία τάξη στο χώρο αυτό με δεδομένο “τον τρομακτικό αριθμό όπλων που υπολογίζεται ότι υπάρχουν και δεν έχουν δηλωθεί”.
Ο κ. Πλεύρης ζήτησε επίσης μετά και τη χθεσινή επιτυχία της Αστυνομίας, αλλά και το τραγικό δυστύχημα με τους δύο νεκρούς της ομάδας “Δίας”, να υπάρξει ένας προβληματισμός για τη χρήση όπλων από τους αστυνομικούς, δεδομένου ότι ο σημερινός νόμος αποβαίνει κατά της δράσης, αλλά και της αυτοπροστασίας των αστυνομικών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης του ελέγχου της εμπορίας όπλων, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, έκρινε όμως ότι το μείζον θέμα είναι ο βαρύς οπλισμός που υπάρχει και είναι ανεξέλεγκτος.
Ο κ. Μουλόπουλος συμφώνησε με την “ειδυλλιακή” καταδίκη της βίας, αλλά όχι μονομερώς, αλλά από όπου κι αν προέρχεται, όπως η βία της φτώχειας, της ανεργίας, της απελπισίας.